Перейти на сторінку замовлення Ультроцид
-
ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. Повна назва засобу - засіб дезінфекційний "Ультрацид".
1.2. Склад засобу, вміст діючих та допоміжних речовин, мас. %: засіб містить в якості діючих речовин: пропанол-1 - 31,15; пропанол-2 - 22,25; глутаровий альдегід - 0,089; полігексаметиленгуанідін гідрохлорид - 0,0356; вода очищена - до 100.
1.3. Форма випуску і фізико-хімічні властивості засобу.
Дезінфекційний засіб "Ультрацид" є готовий до використання розчин. Це однорідна прозора безкольорова або жовтуватого кольору рідина з різким специфічним запахом Густина - 0,860 - 0,920 г/см3 (20°), рН - 7,29. Випускається в полімерній тарі (флакони по 0.5 л та 1 л з розпилювачем).
Засіб не агресивний та рекомендується для використання з метою дезінфекції обладнання, виготовленого або того, що має деталі з нержавіючих та конструкційних сталей, алюмінію та його сплавів, пластмас, гуми та інших матеріалів. Категорично забороняється застосування засіб для дезінфекції виробів та деталей з органічного скла, дерева (мореного або вкритого лаком), інших матеріалів, що не стійкі до розчинників.
Добре змивається, не залишає нальоту на оброблених поверхнях.
1.4. Призначення засобу. Дезінфекційний засіб "Ультрацид" є готовий до використання розчин для обробки усіх поверхонь та невеликих за розміром предметів, а також важкодоступних для обробки об’єктів.
Засіб призначений для:
- проведення поточної, заключної, профілактичної дезінфекції, проведення генеральних прибирань при інфекціях бактеріальної (включаючи туберкульоз), вірусної (включаючи аденовіруси, віруси грипу, парагрипу та інших збудників гострих респіраторних інфекцій, ентеровіруси, ротавіруси, вірус поліомієліту, віруси ентеральних (А), парентеральних (В,С) гепатитів, герпесу, атипової пневмонії, «пташиного» грипу, ВІЛ) і грибкової (кандидози, дерматомікози) етіології, боротьби з пліснявою (цвілевими грибами) в закладах охорони здоров'я і лікувально-профілактичних закладах всіх профілів (включаючи акушерські стаціонари, відділення неонатології та відділення інтенсивної терапії для новонароджених, пологові будинки, палати новонароджених) і дитячих установах, інфекційних вогнищах, відділення хірургічного профілю, у гнійно-септичних відділеннях, маніпуляційних, відділеннях інтенсивної терапії і реанімації, патологоанатомічні, судово-медичної експертизи, амбулаторії, клінічні та діагностичні лабораторії, станції швидкої та невідкладної медичної допомоги, донорські пункти та пункти переливання крові, медико-санітарні частини, аптечні заклади;
- на комунальних об'єктах (готелі, кемпінги, гуртожитки, будинки відпочинку, лазні, басейни, спорткомплекси, перукарні, манікюрні, педікюрні, солярії, SPA-салони, косметичні кабінети, громадські туалети, пральні, хімчистки тощо); у закладах сфери відпочинку (кінотеатри, театри, культурно-оздоровчі комплекси); на підприємствах фармацевтичної, мікробіологічної, парфумерно-косметичної, харчової та переробної промисловості; в дитячих дошкільних установах, учбових закладах усіх рівнів акредитації, в спортивно оздоровчих установах, пансіонатах, санаторіях та інших закладах для дорослих та дітей; в місцях проведення тренувань, змагань, навчально-тренувальних зборів, у побуті;
- на рухомому складі та об'єктах забезпечення всіх видів транспорту (в тому числі
громадського, автомобільного, санітарного, каретах швидкої медичної допомоги), залізничного (вагони пасажирських, електро- та дизель-поїздів, вагони та контейнери для перевезення продовольчої продукції, приміщення та окремі об'єкти залізничних вокзалів, станцій), метрополітену, водного транспорту, об'єктах повітряного транспорту і аеропортах;
- на підприємствах громадського харчування і торгівлі (їдальні, ресторани, роздатні лінії), магазинах, базарах, споживчих ринках, установах соціального забезпечення, пенітенціарних установах, хоспісах, закладах зв'язку, банківських установах, військових частинах;
- для екстреної дезінфекції на підприємствах харчової промисловості (хлібопекарної, кондитерської, молочної, м'ясної, рибної), а також на підприємствах по виготовленню пивобезалкогольних напоїв та плодоовочевих консервів.
- для обладнання кухонних зон та зон переробки продуктів харчування;
- обробки поверхонь в приміщеннях з різних матеріалів (лінолеум, метлахська плитка, незабарвлене дерево, кахель, метал, пластик, стекло, шкіра, фаянс, неіржавіюча сталь, гума і ін.), жорстких меблів, предметів обстановки, поверхонь апаратів, приладів, санітарно-технічного
устаткування в організаціях охорони здоров'я, на санітарному транспорті;
- для дезінфекції транспорту, що перевозить харчові продукти;
- для дезінфекції гумових килимків, взуття з ланцюгом профілактики інфекцій грибкової
етіології (дерматофітії);
- для дезінфекції систем кондиціонування повітря;
- контейнерів для сміття, сміттєпроводів;
- для знезараження рукавичок, надітих на руки персоналу, виготовлених з хлоропренового каучуку, латексу і інших аналогічних матеріалів, у тому числі при роботі з потенційно інфікованим матеріалом мікробіологічних лабораторій, проведенні ін'єкцій, зборі медичних відходів класу Б;
- знезараження крові і біологічних виділень (крові, сечі, сироватки, фекалій, мокротиння, плазми, слини, слизу та ін.) в лікувально-профілактичних установах, діагностичних і клінічних лабораторіях, на станціях і пунктах переливання і забору крові, на санітарному транспорті; в машинах швидкої медичної допомоги, посуду з-під виділень;
- для дезінфекції, заздалегідь очищених, а також без видимих забруднень виробів медичного призначення (хірургічного, стоматологічного інструментарію, зокрема стоматологічних свердел та інших обертових інструментів, також включаючи ендодонтичних, полірувальних виробів з різних матеріалів, термометрів, у тому числі електронних, джгутів кровоспинних і ін. виробів з металу, пластика, гуми, пластмас, стійких до спиртів), ламп бактерицидних і ін.
- дезінфекційних заходів на інших епідемічно-значимих об'єктах, діяльність яких вимагає проведення робіт відповідно до діючих санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, нормативно-методичних документів.
1.5. Спектр антимікробної дії. Дезінфекційний засіб "Ультрацид" володіє антимікробною дією відносно грамнегативних та грампозитивних бактерій (включаючи мікобактерії туберкульозу), внутрішньо-лікарняних інфекцій; інфекцій вірусної етіології (включаючи аденовіруси, віруси грипу, парагрипу та інших збудників гострих респіраторних інфекцій, ентеро-, рота-, корона-, паповавіруси, вірус поліомієліту, віруси (А,В,С) гепатитів, герпесу, атипової пневмонії, «пташиного» та «свинячого» грипу, СНІД (ВІЛ)), патогенних грибів роду Кандида, дерматофітів, дерматомікозів, плісняви (цвілевих грибів).
1.6. Токсичність та безпечність засобу. За параметрами гострої токсичності при введенні в шлунок щурам відноситься до 4 класу малонебезпечних речовин (LD50 > 5500 мг кгі: при нанесенні на шкіру - до 4 класу малонебезпечних речовин (LD5о > 2500 мг/кг) згідно ГОСТу 12.1.007-76. Одноразові аплікації засобу на шкіру щурів не викликають подразнення шкірних покривів. При багаторазовому нанесенні засобу на шкіру спостерігається слабка місцевоподразнююча дія (до 1 балу). При нанесенні на слизові оболонки очей викликає подразнення та серозні виділення з очей (1,9 - 2,3 бали). На протязі 3-х діб відбувається візуальне відновлення.
Засіб має сенсибілізуючу дію при довготривалому контакті з засобом без засобів індивідуального захисту.
- ПРИГОТУВАННЯ РОБОЧИХ РОЗЧИНІВ
Дезінфекційний засіб "Ультрацид" є готовий до використання розчин.
2.1. Термін та умови зберігання засобу. Термін придатності засобу "Ультрацид" становить 5 років. Засіб зберігають в оригінальному пакуванні виробника у складських приміщеннях з кондиціонуванням при температурі від +5°С до +25°С та відносній вологості не більше 80%, окремо від харчових продуктів і ліків, в місцях недоступних для дітей.
- СПОСОБИ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБУ З МЕТОЮ ДЕЗІНФЕКЦІЇ
3.1. Способи застосування: розпилення, зрошення (з відстані не менше 30 см) або протирання салфеткою, змоченою деззасобом, до повного зволоження поверхні, що обробляється. Витрата деззасобу залежить від способу нанесення та матеріалу поверхні, і складає в середньому біля 50 мл/м2
3.2. Методи знезараження окремих об'єктів. Режими дезінфекції розчинами засобу «Ультрацид» представлені в табл. 1.
3.2.1. Поверхні у приміщеннях (підлога, стіни, тверді меблі) дезінфікують шляхом протирання ганчір'ям, добре змоченим в розчині, методом розпилення або зрошення (із відстані не менше 30 см), до повного зволоження поверхні. Норма витрати розчину в середньому становить 50 мл/м² (залежить від способу нанесення та матеріалу поверхні).
Поверхні, що мають видимі забруднення попередньо очищують відповідно з діючими нормативними документами.
Поверхні, що мають безпосередній контакт з харчовими продуктами, після регламентованої експозиції, необхідно промити питною водою протягом 1 хвилини.
Дозволяється дезінфекція в присутності хворих та осіб, що непричетні до дезінфекції. Після обробки приміщення потрібно провітрити протягом декількох хвилин.
3.2.2. Великогабаритне та санітарно-технічне обладнання (ванни, раковини, унітази та ін.) дезінфікують шляхом протирання ганчір'ям, добре змоченим в розчині, методом розпилення або зрошення (із відстані не менше 30 см), до повного зволоження поверхні. Норма витрати розчину в середньому становить 50 мл/м2 (залежить від способу нанесення та матеріалу поверхні).
Поверхні, що мають видимі забруднення, попередньо очищують відповідно з діючиминормативними документами.
3.2.3. Санітарний транспорт дезінфікують шляхом протирання ганчір'ям, добре змоченим в розчині, методом розпилення або зрошення (із відстані не менше 30см), до повного зволоження поверхні. Норма витрати розчину в середньому становить 50 мл/м2 «залежить від способу нанесення та матеріалу поверхні).
Поверхні, що мають видимі забруднення, попередньо очищують відповідно з діючиминормативними документами.
3.2.4. Біологічні рідини і виділення (кров, сироватка, мочи, фекалії і т.п.) знезаражують в співвідношенні 1:5. Час експозиції складає 10 хв.
Таблиця 1 - Режими дезінфекції розчинами засобу «Ультрацид» при інфекціях бактеріальної (за винятком туберкульозу), вірусної (включаючи вірус ЕСНО та вірус простого герпесу) етіології.
Об`єкт дезінфекції
Експозиція, хв.
Спосіб дезінфекції
Поверхні в приміщеннях (підлога, стіни, двері тощо), меблі, предмети обстановки, іграшки (окрім м’яких)
5
Протирання або зрошення
Предмети догляду за хворими
5
Протирання або зрошення
Посуд (лабораторний, столовий, кухонний, аптечний)
5
Протирання або зрошення
Перукарські, манікюрні і косметичні інструменти
5
Протирання або зрошення
Технологічне обладнання, інструментарій та ємності для харчової, косметичної та фармацевтичної промисловості з різних матеріалів
5
Протирання або зрошення
Санітарно-технічне обладнання (ванни, раковини, унітази та ін.)
5
Протирання або зрошення
Медичні апарати, прилади та устаткування
5
Протирання або зрошення
Спортивне обладнання та інвентар
5
Протирання або зрошення
Гумові килимки, взуття
5
Протирання або зрошення
Вироби медичного призначення (хірургічні, стоматологічні інструменти тощо)
5
Протирання або зрошення
Таблиця 2 - Режими дезінфекції розчинами засобу «Ультрацид» при туберкульозі та грибковій етіології.
Об`єкт дезінфекції
Експозиція, хв.
Спосіб дезінфекції
Поверхні в приміщеннях (підлога, стіни, двері тощо), меблі, предмети обстановки, іграшки (окрім м’яких)
10
Протирання або зрошення
Предмети догляду за хворими
10
Протирання або зрошення
Посуд (лабораторний, столовий, кухонний, аптечний)
10
Протирання або зрошення
Перукарські, манікюрні і косметичні інструменти
10
Протирання або зрошення
Технологічне обладнання, інструментарій та ємності для харчової, косметичної та фармацевтичної промисловості з різних
10
Протирання або зрошення
4.1. Необхідні засоби захисту шкіри, органів дихання та очей при роботі із засобом.
Персонал, який виконує роботи з дезінфекції, має бути забезпечений засобами індивідуального захисту: спецодяг згідно ГОСТ 12.4.103, гумові рукавички згідно ГОСТ 2-Ю 10. універсальні респіратори типу РУ-60М або РПГ-67 з патроном марки А, для захисту очей - захисні окуляри типу ПО-2, ПО-3 чи моноблок.
4.2. Загальні застереження при роботі із засобом.
При роботі з засобом необхідно дотримуватись правил особистої гігієни Забороняється пити, палити та приймати їжу, алкоголь на робочому місці. При проведенні робіт слід уникати розбризкування та попадання засобу в очі та на шкіру. Після закінчення роботи обличчя та руки слід ретельно вимити з милом, зняти спецодяг та зберігати його у спеціально відведеному місці.
До роботи з засобом не допускаються вагітні жінки та жінки, що годують немовлят; особи до 18 років, з ушкодженнями шкіри та схильністю до алергії.
Всі роботи з засобом способом протирання та зрошення слід проводити в приміщенні, що добре провітрюється.
Після обробки у приміщенні проводять вологе прибирання та провітрюють.
Не розпилювати засіб біля відкритого полум'я та на поверхнях, температура яких перевищує 48º С.
4.3. Застережні заходи при приготуванні робочих розчинів. Дезінфекційний засіб "Ультрацид"являє собою концентрат, готовий до застосування.
4.4. Застережні заходи в умовах застосування засобу для обробки окремих об’єктів. Можлива дезінфекція поверхонь в приміщеннях (підлога, стіни, тверді меблі), санітарно-технічне обладнання (ванни, раковини, унітази, тощо) способом зрощення та протирання у присутності хворих та осіб, що не причетні до дезінфекції. Після обробки у приміщенні проводять вологе прибирання та провітрюють.
Всі роботи із засобом способом протирання та зрошення слід проводити в приміщенні, що добре провітрюється, з використанням засобів захисту органів дихання та очей: універсальні респіратори типу РУ-60М або РПГ-67 з патроном марки А, захисні і окуляри типу ПО-2, ПО-3 чи моноблок.
Не використовувати для дезінфекції виробів і деталей з органічного скла, дерева (мореного або покритого фарбою, лаком), інших матеріалів, нестійких до розчинників.
4.5. Методи утилізації або знешкодження засобу.
Перед зливанням у каналізацію відпрацьований розчин розводять водопровідною водою.
Партії "Ультрацид" з вичерпаним терміном придатності або некондиційні внаслідок порушення умов зберігання підлягають поверненню на підприємство-виробник для переробки.
- ОЗНАКИ ГОСТРОГО ОТРУЄННЯ. ЗАХОДИ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ОТРУЄННІ
5.1. Ознаки гострого отруєння. Запаморочення, гостре подразнення органів дихання (сухість, першіння в горлі, кашель), слизової оболонки ока (сльозотеча, різь в очах).
5.2. Заходи першої допомоги при гострому (респіраторному) отруєнні. При появі ознак гострого отруєння потерпілого треба вивести на свіже повітря або в добре провітрюване приміщення, рот та носоглотку прополоскати водою, забезпечити спокій, тепло, звільнити від тісного одягу; при необхідності звернутися до лікаря.
5.3. Заходи першої допомоги при попаданні засобу в очі. При попаданні засобу в очі необхідно негайно промити очі під струменем проточної води протягом 10-15 хвилин; при необхідності звернутися до лікаря.
5.4. Заходи першої допомоги при попаданні засобу на шкіру. При попаданні засобу на шкіру його необхідно негайно змити великою кількістю води з милом, висушити та змастити кремом на жировій основі.
5.5. Заходи першої допомоги при попаданні засобу до шлунку. При попаданні засобу в шлунок дати випити кілька склянок води або речовини, що містить білок. Блювання не викликати! Звернутися до лікаря.
- ПАКУВАННЯ. ТРАНСПОРТУВАННЯ. ЗБЕРІГАННЯ.
6.1. Пакування засобу. Засіб "Ультрацид" упаковують в полімерну тару (флакони по 0.5 л та 1 л). Допускається інше фасування, узгоджене в установленому порядку зі споживачем.
6.2. Умови транспортування. Засіб транспортують у заводській упаковці в закритих транспортнихзасобах по групі 5 ОЖ4 ГОСТ 15150, висота штабелю при транспортуванні не повинна перевищувати 1 м. Спосіб укладки транспортної тари на транспортний засіб повиненвиключати можливість переміщення тари.
6.3. Термін та умови зберігання. Термін придатності засобу "Ультрацид" становить 5 років. Засіб зберігають в оригінальному пакуванні виробника у складських приміщеннях кондиціонуванням при температурі від +5°С до +25°С та відносній вологості не більше 80%, окремоза харчових продуктів і ліків, в місцях недоступних для дітей.
- МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ЗАСОБУ
7.1. Перелік показників, які підлягають визначенню. Дезінфекційний засіб «Ультрацид» контролюється за наступними фізико-хімічними показниками: зовнішній вигляд, запах, густина, масова доля пропанол-1 та пропанол-2 (табл. 2).
Таблиця 3 - Показники якості дезінфекційного засобу «Ультрацид»
№
Назва показника
Нормативні показники
1
Зовнішній вигляд, колір
Прозора безкольорова або жовтуватого кольору рідина
2
Запах
Характерний для пропанолу
3
Густина при 20°С, г/см3
0,860 - 0,920
4
Масова доля пропанол-1, г/дм3
296,0 - 328,0
5
Масова доля пропанол-2, г/дм
211,0-235,0
7.1. Методи визначення встановлених показників.
7.2.1. Визначення зовнішнього вигляду, запаху.
7.2.1.1. Зовнішній вигляд.
Зовнішній вигляд визначають візуальним переглядом проби засобу в кількості 20-30 см³ стакані В-1 (2) - 50 за ГОСТ 25336 на фоні білого паперу у минаючому або відбитому денному світлі або у світлі електричної лампи.
7.2.1.2. Запах.
Запах визначають органолептичним методом при температурі 20±2 С з використанням смужки щільного паперу розміром 10 мм на 160 мм, змоченим приблизно на 30мм зануренням у аналізуєму рідину.
5.1.2. Визначення густини засобу.
Визначення густини засобу проводять методами, що описані в ГОСТ 18995.1.
5.1.3. Визначення вмісту масової частки пропанолу-1
7.2.4.1. Масова частка пропанолу-1 в засобі визначається методом газової хроматографії.
7.2.3.2. Обладнання та реактиви:
- газовий хроматограф НР-4890 - з полум'яно-іонізаційним детектором (або аналогічним).
- колонка - капілярна HP-INNOWAX, розміром 30м х 0,53мм (або аналогічна).
7. 2.3.3. Приготування розчину стандартного зразку (далі РСЗ) пропанолу-1.
Наважку пропанолу-1 (близько 1,5 г) вносять в мірну колбу ємністю 50 мл, доводять об’єм ефіром етиловим до мітки та перемішують. Розчин використовують свіже зробленим.
7. 2.3.4. Перевірка придатності хроматографічної системи.
Хроматографічна система вважається придатною, якщо виконуються наступні умови: - ефективність хроматографічної колонки, розрахована за піком пропанолу-1 нахромлтограмі розчину РСЗ пропанолу-1, повинна бути не менше 2000 теоретичних тарілок;
- відносне стандартне відхилення, розраховане для площ піків пропанолу-1 нахроматограмах розчину РСЗ пропанолу-1, повинно бути не більше 2%.
Результати аналізу вважають достовірними, якщо дотримуються вимоги тесту«Перевірка придатності хроматографічної системи».
7. 2.3.5. Проведення аналізу.
Для отримання розчину, що випробовують, 2 мл засобу вносять в колбу ємністю 50 мл доводять об'єм ефіром етиловим до мітки та перемішують. Розчин використовують свіже зробленим.
По 1 мкл розчину, що випробовують, та розчину РСЗ пропанолу-1 поперемінно хроматографують на хроматографі, отримуючи не менше 5 хроматограм для кожного з розчинівв наступних умовах:
- товща плівки фази - 1мкм;
- температура колонки: ізотермічний режим при 75 °С протягом 5 хвилин з до дальшим програмуванням підвищення температури до 225 °С зі швидкістю 10 °С/хв., ізотермічний режим при 225 °С протягом 1 хвилини;
- температура випарника - 250 °С;
- температура детектора - 250 °С;
- швидкість газу-носія (гелій) - 30 мл/хв.
7.2.3.6. Опрацювання результатів.
Вміст пропанолу-1 (X) у засобі в г/л розраховують за формулою:
S0 × Sі × m ×Р S-S 1 × m ×Р
X = ----------------------------------- = ----------------------
S2 × 2 × 0,005 × 100% S2
X - вміст пропанолу-1 в засобі, г/дм3;
S1 - середнє значення площ піків пропанолу-1 на хроматограмах дослідного розчину,мм²
S2- середнє значення площ піків пропанолу-1 на хроматограмах розчину РСЗ, мм2; m - маса наважки пропанолу-1, г; P - вміст пропанолу-1 в РСЗ, %;7.2.4. Визначення вмісту масової частки пропанолу-2.
7.2.4.1. Масова частка пропанолу-2 в засобі визначається методом газовоїгрочатотрафії.
7.2.4.2. Обладнання та реактиви:
- uазовий хроматограф НР-4890 - з полум'яно-іонізаційним детектором детектором(або аналогічним).
- колонка - капілярна HP-INNOWAX, розміром 30м х 0,53мм (або аналогічна).
7.2.4.3- Приготування розчину стандартного зразку (далі РСЗ пропанолу-1.
Наважку пропанолу-2 (близько 1,5 г) вносять в мірну колбу ємністю 50 мл, доводять об’єм ефіром етиловим до мітки та перемішують. Розчин використовують свіже зробленим.
7.2.4.4. Перевірка придатності хроматографічної системи.
Хроматографічна система вважається придатною, якщо виконуються наступні умови:
- ефективність хроматографічної колонки, розрахована за піком пропанолу-2 на срсматограмі розчину РСЗ пропанолу-2, повинна бути не менше 2000 теоретичних тарілок;
- відносне стандартне відхилення, розраховане для площ піків пропанолу-2 на хромотограмах розчину РСЗ пропанолу-2, повинно бути не більше 2%.
Результати аналізу вважають достовірними, якщо дотримуються вимоги тесту «Перевірка придатності хроматографічної системи».7.2.4.5 Проведення аналізу.
Для отримання розчину, що випробовують, 2 мл засобу вносять в колбу ємністю 50 мл, доводять об'єм ефіром етиловим до мітки та перемішують. Розчин використовують свіже зробленнім.
По 1мкл розчину, що випробовують, та розчину РСЗ пропанолу-2 поперемінно хроматографують на хроматографі, отримуючи не менше 5 хроматограм для кожного з розчинів в наступних умовах:
- товща плівки фази - 1мкм;
- температура колонки: ізотермічний режим при 75 °С протягом 5 хвилин з подальшим програмуванням підвищення температури до 225 °С зі швидкістю 10 °С/хв., ізотермічний режим при 225 °С протягом 1 хвилини;
- температура випарника - 250 С;
-температура детектора - 250 С; -швидкість газу-носія (гелій) - 30 мл/хв.
7.2.4.6. Опрацювання результатів.
Вміст пропанолу-2 (X) у засобі в г/дм розраховують за формулою:
S0 × Si × m × Р S × Sі× m × Р
X = ----------------------------------------- = --------------------- S × 2 × 0,005 × 100% S2
X - вміст пропанолу-2 в засобі, г/дм ;
Si - середнє значення площ піків пропанолу-2 на хроматограмах дослідного розчину, мм²S2 - середнє значення площ піків пропанолу-2 на хроматограмах розчину РСЗ, мм²; m- маса наважки пропанолу-2, г; P - зміст пропанолу-2 в РСЗ, %;
7.2.5. Допускається використання іншого обладнання, інших засобів вимірювань та лабораторного посуду з аналогічними або більш високими метрологічними характеристикаи.
Використання інших матеріалів та реактивів дозволяється лише у тому випадку якщо вони почистоті та якості не відрізняються від зазначених в методиках вимірювань, або перевищують їх за якісними показниками.