close
Menu

Санітарна обробка рухомого складу (автомобілів)

Санітарна обробка рухомого складу (автомобілів)

                                                                              Загальні вимоги

1.1. Для забезпечення схоронності харчових і особливо швидкопсувних продуктів автотранспортні підприємства і організації, вантажовідправники і вантажоодержувачі зобов'язані організувати підготовку автомобілів (причепів, напівпричепів) і контейнерів до здійснення перевезень.

1.1.1. Рухомий склад для перевезення харчових продуктів (контейнерів) повинен бути чистим і відповідати встановленим санітарним вимогам, мати санітарний паспорт на право перевезення в ньому харчових продуктів, виданий головним лікарем територіальної санепідстанції (Додаток N 1).

1.1.2. Перевезення продовольчих товарів допускається тільки після попереднього очищення, промивання та дезінфекції рухомого складу і контейнерів.

1.1.3. Після закінчення перевезення швидкопсувних вантажів рухомий склад повинен бути очищений від залишків вантажу, промитий і продезинфікований в суворій відповідності з цією Інструкцією.

1.1.4. Прибирання і миття рухомого складу і контейнерів проводиться щодня після повернення з лінії, а автомобілів-цистерн для перевезення молока, рослинного масла, пива та інших рідких харчових продуктів - після кожного зливу (спорожнення), з відміткою в товарно-транспортної накладної "Машина промита" і підписом мийника (чітко).

1.1.5. Рухомий склад або контейнер, що не відповідають вимогам санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил, норм, повертаються для повторного збирання та мийки.

1.1.6. Водій автомобіля зобов'язаний простежити за повнотою очищення і обробки кузова до навантаження вантажу або після його вивантаження і в необхідних випадках вимагати його промивання та дезінфекції.

1.2. Підприємство чи організація, виконує санітарну обробку кузовів рухомого складу або контейнерів, наказом або розпорядженням призначає особу, відповідальну за мийку, обробку та контроль за їх станом.

1.3. Санітарна обробка автомобілів і контейнерів повинна проводитися в приміщенні або на спеціальних майданчиках, призначених для очищення та миття автомобілів (контейнерів).

1.3.1. Приміщення для миття і площадка повинні мати водонепроникний підлогу зі стоком, каналізацію, водопровід з холодною і гарячою водою і електричне освітлення з переносною електролампою.

1.4. Пост мийки та очищення рухомого складу і контейнерів повинен мати:

а) обладнання та інвентар для виробництва прибирання, миття та дезінфекції рухомого складу і контейнерів (механізовані мийні установки, мийні машини, шланги гнучкі з пістолетами з гарячою і холодною водою, щітки, апаратуру для дезінфекції, апаратуру для сушки і провітрювання автомобілів (контейнерів) після миття та дезінфекції);

б) спецодяг для мийників (гумові чоботи, гумові рукавички, прогумований фартух, бавовняний костюм з капюшоном, захисні окуляри, респіратор);

в) шафка або спеціальні ящики для зберігання збирально-мийного інвентарю (щіток, мочалок, відер), миючих та дезінфікуючих засобів, спецодягу.

Зберігання прибирального інвентарю повинно проводитися в спеціально відведеному місці.

Щодня після закінчення збирання, після миття в гарячій воді збиральний інвентар повинен занурюватися на 30-60 хв. У дезінфікуючий розчин.

 

                                               Технологія збирання та мийки рухомого складу (Контейнерів)

2.1. Прибирання рухомого складу і контейнерів:

2.1.1. Після повернення з лінії автомобіль надходить на пост прибирання. Прибирання кузова і кабіни водія виконується за допомогою щіток, віників або промислових пилососів.

2.2. Мийка рухомого складу і контейнера зовні.

2.2.1. З поста прибирання автомобіль переміщається на пост мийки. Зовнішня мийка кузова автомобілів виробляється на мийних, механізованих установках або вручну за допомогою щіток теплою (35 - 40 град.) Лужний або мильною водою з подальшим ополіскуванням водою зі шланга.

Шланги для миття автомобілів повинні зберігатися і міститися в підвішеному стані.

2.3. Мийка кузова (цистерн) рухомого складу і контейнерів всередині. Миючі розчини наведені в Додатку N 2.

2.3.1. Внутрішні поверхні автомобілів і контейнерів, зайнятих на перевезенні харчових продуктів, можуть промиватися ручним і механічним способом.

2.3.2. Ручний спосіб мийки.

Мийка виробляється щітками (при необхідності на довгих палицях). Особливу увагу необхідно приділити промиванню кутів і швів.

Для миття внутрішніх стінок мийник в спеціальному комбінезоні в гумових чоботях входить всередину кузова (або опускається в освітлену цистерну за допомогою укріпленої сходи) з відром миючого розчину температурою 55 - 60 град.

Розчин на внутрішній поверхні кузова наноситься за допомогою спеціальних щіток, фарбопультів або інших установок.

2.3.3. Механічний спосіб мийки.

Мийка виробляється за допомогою форсунок, встановлених замість кришки люка або з шлангів під тиском 1,5 атм. при температурі 65 - 70 град. протягом 2 - 3 хвилин.

2.3.4. Після миття миючими розчинами внутрішня поверхня кузова (цистерн) автомобілів, контейнерів обов'язково ретельно ополіскується до повного видалення залишків миючого розчину, потім просушується і провітрюється і не повинна мати сторонніх запахів (контроль за повнотою видалення миючих засобів здійснюється по фенолфталеїном або лакмусовим папірцем).

2.4. Знімне обладнання для зручності і поліпшення санітарної обробки як внутрішніх поверхонь кузова, так і самого обладнання видаляється з кузова і має оброблятися окремо поза кузова.

                                                              Дезінфекція кузова автомобіля (контейнерів)

3.1. Дезінфекцію кузова автомобіля або внутрішньої поверхні контейнерів можна робити тільки в тому випадку, якщо вони добре омиті (очищені) від залишків перевезених харчових продуктів, так як наявність залишків харчових продуктів різко знижує ефективність дезінфікуючих речовин. Спосіб дезінфекції наведений у додатку N 2.

3.2. Внутрішні поверхні кузовів (контейнерів) перед проведенням дезінфекції повинні бути вимиті і просушені, експозиція витримки дезинфікуючого розчину 15 - 20 хвилин. Після закінчення дезінфекції внутрішня поверхня кузова (контейнерів) промивається водою зі шланга, просушується і провітрюється до повного видалення запаху дезіфіктанта.

3.3. Витрата дезінфікуючих засобів становить 2,5 г речовини на 1 кв. м або 0,5 л на 1 кв. м оброблюваної поверхні.

3.4. Дезінфекція проводиться 3 - 2% (остання для хлібних фургонів) дезинфікуючим розчином

3.5. Обробка дезинфікуючим розчином може здійснюватися за допомогою тих же засобів, що і обробка миючими засобами.

3.6. Застосовувані дезінфікуючі засоби не рідше одного разу в квартал.

 

доля
close