close
Menu

Мийка, дезінфекція обладнання

Мийка, дезінфекція обладнання

Конкурентоспроможну харчову продукцію можна зробити тільки з сировини високої якості в умовах дотримання санітарно-гігієнічних правил переробки, зберігання і транспортування сировини та готової продукції. Санітарна обробка обладнання - складний і трудомісткий процес, на здійснення якого витрачається до 25% робочого часу. Неякісно проведена мийка та дезінфекція, недотримання особистої гігієни обслуговуючого персоналу, а також використання обладнання, інвентарю, посуду і тари не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам може призвести до зниження якості продуктів харчування, їх мікробіологічному обсеменению і хімічного забруднення аж до поширення кишкових інфекцій і виникнення харчових отруєнь.

Оснащення підприємств харчової промисловості сучасним технологічним обладнанням, інвентарем, тарою не тільки полегшує працю персоналу та підвищує його продуктивність, а і зменшує ризик випуску недоброякісної продукції.

До матеріалів, з яких виготовлені обладнання, інвентар і тара пред'являють ряд загальних гігієнічних вимог:

матеріали не повинні виділяти в продукти переробки шкідливі хімічні речовини і змінювати органолептичні показники готової продукції; повинні бути стійкі до впливу різних кислот, лугів;

повинні витримувати існуючі санітарні режими миття та дезінфекції; повинні володіти антикорозійними властивостями;бути стійкими до високих і низьких температур, водо- і паронепроникними

До необхідних властивостей відносяться також легкість, стійкість до механічних впливів, гладка і світла поверхня, що дозволяє легко оцінити якість санітарної обробки цих виробів.

Головним фактором, що впливає на ефективність і якість санітарної обробки, є якість миючих засобів, правильно підібрана його концентрація і температура процесу мийки.

На підприємствах харчової і переробної промисловості для миття технологічного обладнання застосовують як окремі хімічні речовини (кислоти і луги), так і миючі препарати, що представляють складні хімічні суміші - багатокомпонентні системи, що складаються з 5-10 компонентів серед яких як правило, основну роль грають поверхнево-активні речовини, що володіють миючим, змочувальним і емульгуючи дією, а катіонні ПАВ ще є і дезінфектантами;

Розуміючи важливість того, що після санітарної обробки обладнання буде використовуватися для виробництва харчової продукції, до миючих, мийно-дезінфікуючих і дезінфікуючих препаратів, які використовуються на підприємствах харчової промисловості, пред'являються особливі вимоги з точки зору їх безпечного застосування:

всі препарати повинні мати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров'я на використання в заявленій галузі;

всі миючі та чистячи препарати підлягають обов'язковій сертифікації, тому кожен з них повинен мати сертифікат відповідності;

кожна партія продукції повинна супроводжуватися документом якості;

водні робочі розчини миючих засобів певної концентрації повинні забезпечувати абсолютну чистоту оброблюваної поверхні як за фізико-хімічними так і за мікробіологічними показниками;

миючі засоби і входять до них компоненти повинні добре змиватися з оброблюваних поверхонь;

в складі миючих засобів не повинні міститися інгредієнти, що володіють наркотичними, алергенними, канцерогенними, мутагенними властивостями в концентраціях, з якими мають контакт працівники;

миючі засоби не повинні змінювати фізико-хімічні властивості оброблюваних виробів;

миючі засоби не повинні надавати руйнівної дії на матеріали, з яких виготовлено обладнання;

кожен препарат повинен бути забезпечений правилами його зберігання і застосування, які повинні неухильно дотримуватися;

миючі засоби повинні бути стійкими при зберіганні і зручні в застосуванні;

приготування мийних розчинів і санітарно гігієнічну обробку устаткування повинен проводити спеціально підготовлений персонал.

Найбільш широке застосування  миючий лужний засіб з дезінфікуючим ефектом «КлінДез 401», яке використовується для очищення від жирових, білкових, вуглеводних та інших забруднень та дезінфекція поверхонь, сантехнічного обладнання, біологічних відходів. ефективно проти цвілі.

На  підприємствах переробної промисловості. Другий, і не менш важливою, стадією будь-якого процесу мийки внутрішніх поверхонь обладнання є стадія кислотної мийки. Адже якщо лужні продукти видаляють з очищуються в основному органічні забруднення(білки, жири і т.д.), то кислотні продукти під назвою  «Еклін-КП» розчиняють відкладення каменю, вапна, накипу і продуктів корозії.

Заключною стадією санітарної обробки внутрішніх поверхонь технологічного обладнання є дезінфекція. Як показали численні дослідження часто застосовується для цих цілей гаряча вода навіть при оптимальній швидкості потоку, тривалої експозиції і температурі 63 ° С (саме така температура дуже часто досягається в кінці довгого циркуляційного контуру) дозволяє видалити з оброблюваної поверхні не більше 40% бактерій. Значно кращі результати досягаються в разі застосування для дезінфекції різних хімічних засобів. Як показує світовий досвід, найсильнішими за бактерицидним властивостям вважаються дезінфекційні засоби на основі надуксусной кислоти і перекису водню. Ці препарати мають як бактерицидну дію по відношенню до грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів, так і вираженим фунгіцидною, спороцидно і противірусним ефектом. Таким дезинфікуючим засобом на базі стабілізованою надуксусной кислоти і перекису водню є  «Еклін-ОКСІ». При циркуляційної дезінфекції продукт працює в концентраціях від 0,1 до 0,5%. Дезінфекція проходить з часом експозиції (15 -120 хвилин) і, що важливо, при низьких температурах робочого розчину (18 - 20 ° С). Потрібно відзначити легку змивання цього деззасоби з внутрішніх поверхонь технологічного обладнання, що особливо актуально при порівнянні із засобами на основі  четвертічноаммонійних з'єднань.

Правильна експлуатація обладнання, утримання його в належному санітарному стані за допомогою сучасних ефективних миючих  і дезінфікуючих засобів грають виключно важливу роль в організації технологічного процесу приготування доброякісних продуктів харчування. 

доля
close