close
Menu

Контроль якості стерилізації

Контроль якості стерилізації

 Контроль якості стерилізації проводиться персоналом центрів дезінфекції та стерилізації та дезінфекційних відділів центрів гігієни та епідеміології, а також персоналом лікувально-профілактичних установ.

У функції персоналу центрів дезінфекції та стерилізації та дезінфекційних відділів  входить контроль роботи стерилізаторів на об'єктах нагляду з використанням фізичного, хімічного і бактеріологічного методів: після монтажу і ремонту апаратів; плановий контроль в порядку державного санітарного нагляду не рідше 2 разів на рік; за показаннями при виявленні незадовільних результатів контролю стерильності виробів медичного призначення.

У функції персоналу лікувально-профілактичних закладів входить самоконтроль роботи стерилізаторів, який проводиться при кожному завантаженні апаратів. Контроль здійснюється фізичним і хімічним методами.

Фізичний метод контролю здійснюється за допомогою приладів вимірювання температури (термометр, термометр максимальний), тиску (мановакуумметри) і часу (годинник). Максимальні термометри розміщують в контрольних точках стерилізаторів для визначення максимальної температури, досягнутої в ході стерилізаційного циклу і розподілу температури усередині завантаженої стерилізаційної камери.

Хіміческій метод контролю здійснюється за допомогою хімічних тестів і термохімічних індикаторів. Хімічний тест являє запаяну з обох кінців скляну трубку, заповнену сумішшю хімічної сполуки або тільки хімічною сполукою (речовиною), що змінює свій агрегатний стан і колір при досягненні певної для нього температури плавлення, близької до контрольованою. При досягненні заданої температури хімічні тести плавляться, необоротно міняючи колір.

роботи парових і повітряних стерилізаторів найбільш показовими є такі хімічні тести:

1) для режиму парового стерилізатора 120 ± 2 ° С - бензойна кислота з барвником, сірка елементарна (високопробна) без барвника;

2) для режиму парового стерилізатора 132 ± 2 ° С - сечовина з барвником, нікотинамід з барвником, Д (+) манноза з барвником;

3) для режиму повітряного стерилізатора 180 ± 2 ° С - винна кислота без барвника, тіосечовина без барвника, гідрохінон без барвника;

4) для режиму повітряного стерилізатора 160 ± 10 ° С - левоміцетин без барвника.

В даний час для контролю роботи парових і повітряних стерилізаторів знаходять широке застосування термохимические індикатори. Термохимический індикатор являє собою смужку паперу, на яку нанесена Термоіндикаторна фарба, колір якої необоротно змінюється тільки при регламентованих режимах стерилізації. Термохімічні індикатори підвищують ефективність оперативного контролю, так як забезпечують оцінку температури і часу стерилізації.

доля
close