close
Menu

Дезінфекція транспорту

Дезінфекція транспорту

  Дезінфекція транспорту в Україні регламентується:

Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі №5781-91 від 16.04.1991;

Про погодження матеріалів ДЕРЖАВНИЙ санітарних норм та правил "Транспортування продовольчої продукції залізнічнім, повітрянім та водним транспортом"

№ 175; прийнятий: 20-04-2005; діючий

Про погодження матеріалів Правил перевезень вантажів автомобільнім транспортом в Україні

Міністерство транспорту України (Мінтранс)

Наказ № 363 від 14.10.1997

Дезінфекції піддають:

транспорт, призначений для перевезення харчових продуктів;
транспорт санітарний після перевезення інфекційних хворих (машини швидкої та медичної допомоги);
транспорт, призначений для перевезення трупів (катафалки);
транспорт після перевезення побутових (сміттєвози) і медичних відходів;
придбаний уживаний транспорт.
Санітарна обробка здійснюється спеціалізованими підрозділами закладів державної санітарно-епідеміологічної служби України на відповідному виді транспорту, а також суб'єктами підприємницької діяльності за наявності ліцензії Міністерства охорони здоров'я України на проведення дезінфекційних робіт (крім робіт на об'єктах ветеринарного контролю) та акредитованих в установленому порядку Міністерством охорони здоров'я України.

Очищення, миття і санітарна обробка транспортних засобів повинна здійснюватися у спеціально виділених місцях, у спеціальних мийних блоках, на вантажних фронтах або в місцях завантаження.

Особи, які виробляють санітарну обробку транспорту, проходять медичне обстеження відповідно до чинного законодавства.

На період проведення санітарної обробки транспортного засобу повинно бути забезпечено виконання правил техніки безпеки та дотримання вимог екологічної безпеки.

Факт проведення санітарної обробки транспортного засобу посвідчується довідкою. Довідки надаються установами, які виробляють санітарну обробку і повинні містити таку інформацію: найменування установи, яка справляла санітарну обробку; номер та термін дії ліцензії; вид транспортного засобу, який проходив обробку, його номер; найменування вантажовідправника або вантажовласника, з яким укладено договір на проведення санітарної обробки транспортного засобу, його адреса, інші реквізити; вид продовольчої продукції, яку передбачається перевозити транспортним засобом; дата проведення санітарної обробки транспортного засобу та назви засобів, які використовувалися; підпис відповідальної особи і печатка організації.

Забороняється перевезення продовольчої продукції транспортними засобами, що не відповідають санітарним нормам.

Не допускається транспортування продовольчої продукції транспортними засобами, на яких раніше перевозилися отрутохімікати, бензин, газ та інші отруйні речовини та ті, які мають сильний запах, а також разом з непродовольчими товарами.

Мийка й обробка транспорту, призначеного для перевезення харчових продуктів, повинні здійснюватися в автогосподарствах.

Режим санітарної обробки харчового транспорту:

а) прибирання кузова і кабіни виконується за допомогою щіток, віників або пилососа;

б) зовнішня мийка кузова автомобіля - лужної водою (температура води 35-40 гр.C), з подальшим ополіскуванням водою зі шланга;

в) мийка внутрішньої поверхні автомобіля проводиться щітками, миючим розчином (температура розчину 55-60 гр.C) або механічним способом з шлангів водою під тиском 1,5 атм. при температурі 65-70 гр.C протягом 2-3 хвилин;

г) після миття миючими розчинами внутрішня поверхня кузова автомобіля обов'язково ретельно ополіскується до повного видалення залишків миючого розчину, потім просушується і провітрюється, не повинна мати сторонніх запахів;

д) дезінфекція внутрішньої поверхні кузова повинна проводитися дезинфікуючим розчином з вмістом активного хлору 250 мг / л, експозиція витримки дезинфікуючого розчину 10 хвилин. Після закінчення дезінфекції внутрішня поверхня кузова промивається

водою зі шланга, просушується і провітрюється до повного видалення запаху хлору.

Шланги для миття автомобілів повинні зберігатись у підвішеному стані.

Дезінфекція транспорту проводиться в міру необхідності, але не рідше 1 разу на 10 днів.


Примітка: витрата дезінфікуючих засобів становить 2,5 гр. речовини на 1 кв.м або 0,5 л робочого розчину на 1 кв.м оброблюваної поверхні. Витрата миючих засобів становить 1 л на 1 кв.м поверхні.

При приготуванні дезінфікуючих розчинів дуже важливо дотримуватися наступних правил:

· Попередньо відміряти або відважити необхідну кількість дезинфікуючого речовини в суворій відповідності з робочою концентрацією і кількістю розчину, який готується;

· З метою запобігання зменшення активності дезрастворов рекомендовано робочі розчини готувати безпосередньо перед використанням, незалежно від можливого терміну зберігання невикористаних розчинів;

При користуванні дезінфікуючими речовинами, особливо тими, яким притаманна летючість, приготовані безпосередньо перед застосуванням розчини необхідно тримати в закритих ємностях;
Дезінфікуючі розчини, які розкладаються під дією світла, готують і зберігають в темному скляному посуді або в посуді, захищеної від дії світла.
Забороняється доповнювати ємності з частково використаним розчином.
Посуд після використання розчину перед повторним наповненням необхідно стерилізувати або дезінфікувати (краще термічно) або промити і обробити хімічними дезінфектантами.
Особа, яка готує розчин, вказує на ємності назва препарату, концентрацію, дату і ставить свій підпис.
У разі застосування препаратів, які швидко втрачають активний хлор через нестійкість (наприклад: гіпохлорит натрію, хлорне вапно), необхідно перед застосуванням і в процесі використання регулярно визначати вміст активного хлору в розчинах і в концентраті з застосуванням лабораторних методів досліджень.
Слід прагнути до застосування найбільш оптимальних концентрацій з точки зору витрат концентрату та ефективності робочих розчинів.

Дотримання правила щодо постійної, регулярної санітарної обробки транспортних засобів для харчових продуктів, попередить виникнення небажаних ускладнень під час транспортування, а в кінцевому результаті і заощадить кошти.

доля
close