close
Menu

Дезінфекція при кишкових інфекціях

Дезінфекція при кишкових інфекціях

До групи кишкових інфекцій виділені захворювання, збудники яких місцем своєї первинної локалізації імені кишечник людини і поширюються серед людей фекально-оральним механізмом передачі. Збудники цієї групи інфекційних захворювань виділяються з організму хворого з випорожненнями, сечею, блювотними масами, тому дезінфекційні заходи повинні бути спрямовані в першу чергу на знезараження тих об'єктів, які можуть бути забруднені виділеннями хворого.

Зараження людей такими інфекціями, як дизентерія, холера, черевний тиф, ешеріхіози відбувається переважно через забруднені харчові продукти і воду. При ентеровірусних інфекціях (поліомієліт, ECHO, Коксакі) основним резервуаром у зовнішньому середовищі є випорожнення і забруднені ними господарсько-побутові стічні води. Надалі стічними водами забруднюється вода відкритих водойм, використовуваних населенням для пиття і господарських потреб.

Зараження кишковими вірусами і бактеріями може відбуватися через предмети побуту (постіль, меблі, іграшки, посуд і т.д.), забруднені виділеннями хворої людини. Основою профілактики більшості кишкових інфекцій є заходи, спрямовані на розрив механізмів і шляхів передачі збудників, серед яких провідна роль належить дезінфекційним заходам.

Заключна дезінфекція при кишкових інфекціях

Заключна дезінфекція при дизентерії, черевному тифі, паратифах та інших гострих кишкових інфекціях проводиться бригадою з 3 чоловік (2 дезинфектора, дезінструктор або помічник епідеміолога). У дитячий заклад з бригадою виїжджає лікар або помічник епідеміолога. Заключна дезінфекція проводиться в такому порядку:

1) попередньо зрошують дезинфікуючим розчином підлогу, потім проводять обстеження вогнища кишкової інфекції з метою визначення обсягу та черговості дезінфекційних заходів;

2) в літній час при наявності мух виробляють їх знищення при закритих вікнах і кватирках; загиблих мух змітають і спускають в каналізацію;

3) дезінфекції піддають в першу чергу найбільш значущі фактори передачі збудників кишкових інфекцій:

виділення хворого обробляються шляхом зрошення: дезинфікуючим засобом "Септомакс" 02%  експозиція - 1 година;

посуд для виділень занурюється в дезінфікуючий розчин;

натільну і постільну білизну занурюється в дезінфікуючий розчин;

посуд для їжі і пиття кип'ятиться протягом 15 хвилин в 2% розчині натрію гідрокарбонату або розчині миючого засобу або занурюється в дезінфікуючий розчин; після знезараження посуд миється гарячою водою;

іграшки обробляють також як посуд для їжі і пиття; м'які іграшки слід обробляти в дезінфекційних камерах;

залишки їжі кип'ятять протягом 15 хвилин; рідкі залишки їжі можуть бути зрошення: дезинфікуючим засобом(1: 5, експозиція - 1 година);

поверхні підлоги, стін і інші обробляють шляхом зрошення з гідропульта протирання ганчір'ям, змоченим в дезинфицирующем розчині;

4) при заключної дезінфекції з приводу холери, черевного тифу, поліомієліту, вірусного гепатиту А носильні речі, а також подушки, матраци і ковдри піддають камерної дезінфекції; при інших кишкових інфекціях (дизентерія, сальмонельози) ці речі в дезінфекційних камерах обробляють при наявності відповідних показань; призначені для камерної дезінфекції речі укладають в мішки, зрошують останні дезинфікуючим розчином, рекомендованим для знезараження приміщення, і направляють для камерного знезаражування;

5) знезараження всіх приміщень вогнища (підлога, меблі, підвіконня, двері, ручки дверей) виробляють послідовно, переходячи з більш віддалених кімнат (або частин кімнати) в ближчі до виходу;

6) обробляють місця загального користування - кухню, ванну (раковина, крани), коридор, туалет (ручка унітазу) та інші.

доля
close