Вы не можете разместить новый заказ из вашей страны. United States

В'ялену рибу треба смажити

В'ялену рибу  треба смажити

Через спалах ботулізму і відсутності в Україні сироватки, слід виключити з продуктів харчування в'ялену рибу і в'ялене м'ясо.

Про це в рамках проекту VoxConnector розповів Євген Гончар, сімейний лікар, член громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я.

«Спалахи ботулізму відбуваються сезонно. І червнева спалах була цілком прогнозована, каже лікар. - В минулому році було зафіксовано близько 100 випадків, з початку цього року, по данним Мінздрава, - 62 випадки, 9 з яких летальні ».

Джерелом ботулізму є, як правило, в'ялена або копчена риба, м'ясо, ковбаси, гриби, овочі.

«У цьому році в більшості випадків причиною була придбана в супермаркетах в'ялена риба. За зовнішнім виглядом, або якимось іншим показникам, визначити, чи є в продукті збудник ботулізму чи ні - неможливо. Саме тому на літній сезон, особливо при відсутності сироватки і при спалаху захворювання, рекомендую виключити з продуктів харчування в'ялену рибу, м'ясо », - каже Євген Гончар.

В крайньому випадку, рекомендує продукт перед вживанням прожарити або прокип'ятити.

За словами експерта, в залежності від кількості збудника і його серотипу, ботулізм може проявлятися по-різному. Зіпсований продукт можуть з'їсти кілька людей, а захворіє тільки один - той, у кого збудник ботулізму і токсин в шматку їжі знаходився в достатній концентрації.

Розрізняють неспецифічні (спостерігаються при звичайних отруєннях) і специфічні симптоми ботулізму.

Неспецифічні - нудота, біль в животі, блювота.

Специфічні - сухість у роті, зміна голосу, порушення зору, м'язова слабкість, опущення верхніх повік, порушення ковтання і дихання.

Симптоми можуть проявитися через годину, через кілька днів, а можуть і взагалі через десять днів. Миттєва форма прояву ботулізму - дуже небезпечна. В цьому випадку час йде на годинник, і для того, щоб не допустити летального результату, лікування потрібно почати якомога швидше.

«Яка зараз ситуація з ліками? До 2014 року МОЗ закуповував сироватку в Росії. Потім вступили в силу нові регуляторні акти, за якими виробникам потрібно надавати GMP-сертифікат - міжнародний сертифікат якості. Саме через відсутність цього сертифіката сироватку неможливо зареєструвати в Україні, - розповідає Євген Гончар. - У свою чергу, європейські виробники, які мають сертифікат, не подавали заявки на реєстрацію і поставки в Україну. Можливо, тому, що потрібно дуже обмежена кількість сироватки ».

На його думку, виходом із ситуації може бути внесення зміни до державного бюджету, і виділення додаткових коштів на закупівлю ліків через міжнародні організації - ПРООН, ЮНІСЕФ, Crown agency. Але цей варіант малоймовірний, як мінімум, він не оперативний.

Сьогодні при випадках ботулізму родичі хворого самостійно шукають сироватку: через знайомих медиків, через оголошення в Інтернеті, намагаються вийти на «сірі» та «чорні» поставки з Білорусі та Росії. Але приймати такі препарати - великий ризик, оскільки не відомо, де зберігався препарат і наскільки він якісний.

ссылка http://www.litsa.com.ua/show/a/36691

Тэги: