Дезінфекція у птахівництві

Дезінфекція у птахівництві

Санітарно-профілактичні роботи є важливою складовою частиною загального технологічного процесу функціонування будь-якого птахівничого господарства.

Стан здоров'я птиці та її продуктивність багато в чому залежать від санітарного благополуччя промислової зони і самого пташника, де вона міститься. В практику промислового птахівництва міцно увійшов термін "біологічна перевтома" пташників, що позначає рясне обсіменіння поверхонь приміщень і обладнання різними мікроорганізмами до кінця технологічного циклу вирощування птиці. Дослідженнями встановлено, що до кінця 60 - денного періоду вирощування курчат в клітинних батареях, при відносно задовільно загальному санітарному стані птахівницьких приміщень і благополуччя курчат з інфекційних хвороб з гострим перебігом на 1 см вертикальних поверхонь було від 23 до 85 тис. Мікроорганізмів, а на горизонтальних поверхнях - від 38 до 1,4 млн. Після 120 - 250 денного кліткового утримання курей-несучок на горизонтальних і вертикальних поверхнях на 1 кв. см виявляли 48- 450 і від 43 тис. до 1,9 млн. мікроорганізмів відповідно. Поряд з сапрофитной бактеріальною мікрофлорою, пліснявими грибами - з багатьох проб були виділені ентеропатогенну штами Е.coli, сальмонели та ряд інших мікроорганізмів. Аналіз численних даних про терміни зберігання у зовнішньому середовищі умовно патогенних мікроорганізмів вказує на необхідність ретельної санації виробничих зон птахофабрик, а приміщень і обладнання перед кожною посадкою нової партії птиці. Під санацією приміщень і територій навколо них слід розуміти профілактичні або вимушені заходи, що включають дезінфекцію, Дезінвазія, дезінсекцію, дератизацію і дезодорацію об'єктів. При необхідності в цей процес включають і профілактичний ремонт приміщень та технологічного обладнання проводять у так звані профілактичні перерви.

З питання тривалості профілактичного періоду для санації того чи іншого об'єкта існують різні думки. Деякі вважають, що утримання приміщень без птиці необхідно для його самоочищення, так як більшість мікроорганізмів через певний час зникає самостійно. Це час загибелі мікроорганізмів, за твердженням ряду авторів, триває від 5 до 25 днів і більше. Однак експериментальні дані показали, що збудники ряду інфекційних хвороб (віруси віспи птахів, інфекційного ларинготрахеїту, інфекційного бронхіту, хвороби Ньюкасла) і деякі штами умовно патогенних мікроорганізмів (кишкова паличка, мікоплазми та ін.) Зберігаються в пташниках від 1,5 до 9 місяців і більше. У цих випадках тільки ретельна дезінфекція дозволяє санувати об'єкт.

При визначенні тривалості профілактичного перерви потрібно враховувати наступні вимоги:

- повне звільнення санованого об'єкта від птиці (ізольованою зони, окремого пташника при павільйонної забудові, зблокованого будівлі);

- період між висновком останньої партії птиці і введенням наступної партії птиці повинен бути достатнім для проведення санітарної обробки об'єкта (очищення, обробка хімічними деззасобами, інсектицидами, ратицидів і ін., Дегазація і висушування) відповідно до ветеринарних вимог, т. Е. Для кожної партії птиці необхідно забезпечити умови, які мають найтісніший контакт з умовами першого заселення об'єкта.

Перед розміщенням чергової партії птахів передбачають межціклових профілактичні перерви.

При розрахунках необхідно передбачати такі мінімальні терміни профілактичних перерв технологічних процесів в птахівничих приміщеннях - при підлогової системи утримання всіх видів дорослої птиці і ремонтного молодняку, при клітинному утриманні дорослих курей і ремонтного молодняку ​​понад 9 тижнів - перерва 4 тижні; - при підлогової системі і клітинному вирощуванні ремонтного молодняку ​​і молодняку ​​на м'ясо всіх видів птиці до 9 (10) тижнів - після кожного циклу - перерва 3 тижні і один додатковий перерву в рік після останнього циклу-не менше 4 тижнів;

 - при вирощуванні каченят і гусенят на м'ясо до 4 тижнів - після кожного циклу - перерва 3 тижні і один додатковий перерву в рік після останнього циклу - не менше 2 тижнів.

ні профілактичної перерви обчислюються з моменту відправки останньої партії птиці з приміщення до початку його завантаження новою партією, при цьому приміщення повинно знаходитись вільним після заключної дезінфекції не менше 4 днів.

За несприятливої ​​епізоотичну ситуацію в регіоні профілактичний перерву слід збільшити на 1 тиждень. Профілактичні заходи на кожному об'єкті, ізольованою зони або всього господарства строго планують; план погоджують з керівництвом, стверджує його головний ветеринарний лікар птахофабрики. Важливо передбачити порядок і черговість проведення заходів. Найбільш доцільно санацію проводити в теплий період року, тому місячні профілактичні перерви, як правило, роблять влітку. При плануванні черговості проведення санації на окремих об'єктах слід виключити можливість забруднення обробленого об'єкта мікроорганізмами з сусідніх необроблених ділянок. При павільйонної забудові пташників і горизонтальної блокування приміщень санацію об'єктів починають з боку напрямку пануючих вітрів; при вертикальній блокування будівлі - з верхніх поверхів.

Розміщення і видалення птиці також планують з урахуванням цих вимог. Заключний етап в санації всієї промислової зони (аерозольна дезінфекція птахівницьких і підсобних приміщень) здійснюють одночасно, бажано протягом 1-2 днів.

Дезінфекція

У комплексі ветеринарно-санітарних заходів, що проводяться в птахівничих господарствах, щодо попередження та ліквідації заразних хвороб птахів важливе місце займає дезінфекція; нею досягається знищення умовно патогенних мікроорганізмів і збудників різних хвороб у зовнішньому середовищі.

Головне завдання дезінфекції в промисловому птахівництві - забезпечення виконання циклограми виробництва продуктів птахівництва. Виконання цього завдання можливе за умови, якщо дезінфекція становитиме єдиний технологічний процес виробництва і проводитися строго за планом з дотриманням принципу "все вільно - все зайнято" і термінів профілактичного перерви.

У плані дезінфекційних робіт передбачають терміни, методи і режими дезінфекції основних виробничих і підсобних приміщень, транспортних засобів, спецодягу і інших об'єктів. Потреба в дезінфекційних засобах визначають виходячи із загальної площі об'єктів, обороту транспорту та спецодягу. При обчисленні загальної площі дезінфекції враховують площі: підлоги, стін, стелі пташників, включаючи всі поверхні блоків підсобних приміщень, міжклітинної простору, перегородок

Норми витрати дезінфікуючих і кратність дезінфекції окремих або технологічних ділянок визначають відповідно до циклограми їх використання. Об'єктами дезінфекції в птахівничих господарствах є приміщення для птахів, обладнання для птахівництва, інвентар та предмети догляду за птицею, підсобні приміщення і територія, спецодяг, тара і транспорт, інкубатори і племінні яйця, пух, перо, забійний цех, холодильні камери, підстилка і послід , стічні води та ін.

При організації дезінфекції в птахівничих приміщеннях необхідно враховувати те, що птах знаходиться і дуже тісному контакті з огороджувальними конструкціями, з обладнанням та інвентарем, а продукти птахівництва здатні сприймати запахи дезінфікуючих засобів. Тому дезінфекцію слід проводити з особливою обережністю і ретельністю. Крім того, при знезараженні птахівницьких приміщень, обладнаних засобами механізації, автоматики, електроапаратурою, необхідно обережно ставитися до вибору дезінфікуючих засобів, так як деякі з них можуть привести в непридатність металеве обладнання та апаратуру.

Необхідно враховувати складність проведення дезінфекційних робіт у птахівничих приміщеннях, оскільки вони нерідко пов'язані із знезараженням важкодоступних поверхонь. При дезінфекції того чи іншого птахівничого об'єкта потрібно застосовувати такі засоби і методи, які при високій знезаражувальною ефективності не псували б обладнання тощо. Профілактика і ліквідація інфекційних хвороб в птахівничих господарствах немислимі без своєчасного знищення та попередження появи ектопаразитів птахів і мишоподібних гризунів-розповсюджувачів багатьох інфекційних хвороб. У зв'язку з цим в комплекс дезінфекційних заходів входять також дезінсекція (знищення членистоногих) і дератизація (знищення гризунів). Залежно від мети проведених заходів в птахівничих господарствах різного напрямку і потужності розрізняють дезінфекцію профілактичну і вимушену. Профілактичну дезінфекцію проводять з метою знищення або знезараження умовно-патогенних збудників, виділених птахом. Організовують її в в поєднанні з попередніми ремонтом приміщень і обладнання. Для птахівницьких господарств дана дезінфекція є провідною, тому її повинні проводити регулярно і з високою якістю. Вимушена дезінфекція включає поточну дезінфекцію і заключну. Поточну дезінфекцію проводять з моменту виникнення хвороби до її ліквідації в установлені терміни. Заключну дезінфекцію організовують після ліквідації інфекційної хвороби і зняття з господарства карантину. Для миття та дезінфекції великих площ огороджувальних конструкцій виробничих будівель, а також обладнання і транспортних засобів на птахофабриках необхідно мати високопродуктивну н досконалу техніку.

Профілактична дезінфекція

Профілактична дезінфекція птахівницьких об'єктів спрямована на попередження виникнення інфекційних хвороб, збудники яких можуть бути занесені дикою птицею, гризунами, комахами, на одязі обслуговуючого персоналу, з тарою та іншими шляхами. Дезінфекція дозволяє також знищити збудників, виділених птахом при прихованому бациллоносительства, виключає можливість накопичення в приміщеннях для птахів умовно патогенних мікроорганізмів і запобігає поширенню збудників хвороби серед сприйнятливою птиці шляхом непрямого контакту. Профілактичної дезінфекції піддають обладнання, встановлене в птахівничому приміщенні, а також прилеглу територію. Регулярної профілактичної дезінфекції підлягають надходить в промислову зону тара, транспортні засоби. Дуже важливо дезінфікувати інкубаційні яйця перед закладкою їх в інкубатор або в процесі інкубації, а також обробляти інкубатори після завершення технологічного процесу. Профілактична дезінфекція - планована невід'ємна складова частина технологічного процесу промислового виробництва яєць і м'яса.

Posted on 2020-02-19 by Санітарно-профілактичні роботи на птахівництві Статті 0 80

Оставить свой комментарийLeave a Reply

Архивы блогов

Категории блогов

Последние комментарии

Без комментариев

Поиск по блогам

Recently Viewed

No products

Menu

Сравнение 0