Контроль якості дезінфекційних заходів

Контроль якості дезінфекційних заходів

Для оцінки якості дезінфекції як протиепідемічного заходу використовуються наступні критерії:

а) своєчасність проведення дезінфекції;

б) повнота охоплення дезінфекційними заходами;

в) дотримання методики проведення дезінфекційних заходів;

г) якість засобів дезінфекції.

Якість заключної дезінфекції оцінюється за результатами контролю, який здійснюється відповідними підрозділами центрів дезінфекції та стерилізації та центрів гігієни та епідеміології. При цьому контроль повинен бути раптовим, незалежним і об'єктивним.

Протягом тривалого часу дезінфекція оцінювалася як своєчасна, якщо вона була проведена після евакуації хворого не пізніше 6 годин на містах і не пізніше 12 годин на сільській місцевості. Однак дезінфекційна практика показала, що ці терміни, з одного боку, важко об'єктивно врахувати, а з іншого боку, вони часто виявлялися нездійсненними (наприклад, при госпіталізації хворого в вечірній час). Так, за даними в день ізоляції хворої дитини з дитячого дошкільного закладу виконано тільки 12,7% заключних дезінфекцій. На другий день і пізніше ізоляції заключна дезінфекція проведена в 87,3% дитячих дошкільних установ. Дослідження показують, що в перші 6 годин після отримання заявки заключна дезінфекція проводилася в 60% вогнищ гострих кишкових інфекцій.

З огляду на це організаційно виправданим і епідеміологічно прийнятним є виконання заключної дезінфекції в епідемічних осередках протягом доби з моменту госпіталізації або ізоляції хворого з організованого колективу. Зрозуміло, що ці терміни не можуть бути виправданими при виникненні вогнищ карантинних і особливо небезпечних інфекцій, в яких заключна дезінфекція повинна проводитися відразу ж після госпіталізації хворого.

 

Поточна дезінфекція вважається своєчасно організованою, якщо населення починає виконувати її не пізніше ніж через 3 години з моменту виявлення інфекційного хворого.

Центр дезінфекції та стерилізації або територіальний центр гігієни та епідеміології здійснює контроль якості поточної дезінфекції в осередках із застосуванням лабораторних методів не менше, ніж в 1% вогнищ. Обов'язковий контроль поточної дезінфекції в осередках черевного тифу, паратифів, дизентерії, туберкульозу, дифтерії, грибкових захворювань. При інших інфекційних захворюваннях контроль проводиться за епідемічними показаннями.

При контролі поточної дезінфекції в осередку інфекційного захворювання на дому перевіряють правильність приготування дезінфікуючих розчинів і методів знезараження.

При здійсненні контролю мінімальну кількість взятих аналізів в одному осередку становить: бактеріологічекіе змиви - 10 змивів; дезінфікуючі засоби - по одній пробі сухого препарату і робочого розчину.

Якість поточної дезінфекції вважається задовільним, якщо число незадовільних змивів менше 3%, кількість негативних експрес-проб на наявність залишкової кількості дезинфікуючого препарату не більше 3%, і число незадовільних аналізів дезрастворов не більше 5%. Експрес-метод визначення хлорвмісних дезінфектантів за допомогою метоловой індикаторного паперу. При взаємодії метола з активним хлором індикаторна смужка швидко змінює колір на бузково-зелену гаму відтінків і залежно від концентрації активного хлору. Колір смужки порівнюють зі шкалою кольоровості, де кожної концентрації розчину відповідає певний колір паперу.

Експрес-методом можна визначити найбільш часто використовувані на практиці розчини наступних концентрацій: 0,5; 1,0; 3,0; 5,0; 10%.

Для приготування індикаторних метолових папірців використовують фільтрувальний папір. Її рясно змочують 1% водним розчином метола і висушують в темряві. Нарізають смужки 1 на 5 см - в темряві і їх необхідно зберігати в темних пакетах від фотопаперу або скляних помаранчевих флаконах з притертою пробкою. Термін придатності індикаторних папірців - 1 місяць.

Якість камерної дезінфекції оцінюється перш за все щодо дотримання передбачених інструкціями режимів, що відзначається в спеціальному журналі. Контроль температурного режиму в камерах здійснюють шляхом закладання в речі максимальних термометрів, які поміщаються на різних рівнях (приблизно в 15 точках).

Замість максимальних термометрів можуть бути використані деякі речовини з певною температурою плавлення, наприклад нафталін (80 градусів), резорцин (110 градусів), сірка (120 градусів). Речовини ці закладають в скляні трубочки. Якщо після закінчення експозиції вони виявляються розплавленими, то це є доказом того, що в камері була досягнута потрібна температура. Однак ні за показаннями максимальних термометрів, ні з хімічних речовин не можна судити про те, скільки часу трималася досягнута температура. Найбільш надійним методом контролю роботи дезінфекційних камер є біологічний метод.

Для контролю дезінфекції готують тест-об'єкти: папірці, просочені культурами певних мікробів, які поміщають в мішечки і закладають в речі в 15-20 точках камери. Після закінчення експозиції тест-об'єкти витягають і засівають в м'ясо-пептони бульйон, який поміщають в термостат. Якщо протягом доби зростання в пробірках не спостерігається, то це свідчить про хороше бактерицидну ефекті.

Posted on 2019-09-18 Статті 695

Категории блогов

Последние комментарии

Без комментариев

Поиск по блогам

Recently Viewed

No products

Menu

Сравнение 0