Eklin Nook-methodical guidelines

Купити Еклін Нук

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

із застосування дезінфекційного засобу з мийними властивостями «ЕКЛІННУК» («ECLEAN-NUK»)  з метою дезінфекції, передстерилізаційного очищення та стерилізації

  1  ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Повна назва засобу - дезінфекційний засіб з мийними властивостями «ЕКЛІННУК» («ECLEAN-NUK») .

1.2. Склад засобу, вміст діючих та допоміжних речовин, мас. %: пероксид водню – не менше 6,0; оцтова кислота – до 30,0; надоцтова кислота – не менше 3,0 та активні речовини, комплексон, вода до 100.

1.3. Форма випуску і фізико-хімічні властивості засобу.

Засіб «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  випускається у вигляді концентрованого розчину, який являє собою прозору безбарвну або жовтувату рідину (допускається легке помутніння) з цитрусовим запахом (допускається запах оцтової кислоти). Засіб добре розчиняється у воді. Водні розчини засобу прозорі, безбарвні. рН 1,0 % водного розчину засобу складає 2,5-4,5.

Робочі розчини засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  мають мийні (80%) та дезодоруючі властивості, добре змиваються з оброблених поверхонь, не залишають плям і нальоту.

Не пошкоджують конструкційні матеріали медичних приладів, предметів догляду за хворими та виробів медичного призначення із корозійностійкої та конструкційної сталі, алюмінію та його сплавів, гуми, скла та полімерних матеріалів. 

Засіб зберігає свої властивості при замерзанні та розморожуванні.

 1.4.Призначення засобу. Дезінфекційний засіб «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)   призначений для:

 дезінфекції та миття поверхонь в приміщеннях, жорсткої і м'якої меблів, предметів побуту, поверхонь апаратів, приладів, санітарно-технічного обладнання, білизни, посуду (в тому числі лабораторного, одноразового), предметів для миття посуду, гумових та поліпропіленових килимків, прибирального інвентарю та матеріалу, іграшок, спортивного інвентарю, предметів догляду за хворими, предметів особистої гігієни в лікувальнопрофілактичних та інших установах охорони здоров'я (включаючи клінічні, діагностичні та бактеріологічні лабораторії, відділення неонатології, пологового будинку, палати новонароджених), на станціях переливання крові та в донорських пунктах, у дитячих виправних установах, в інфекційних вогнищах, у відділеннях хірургічного профілю, у гнійносептичних відділеннях, маніпуляційних, відділеннях інтенсивної терапії і реанімації, у надзвичайних ситуаціях при проведенні поточної, заключної та профілактичної дезінфекції;  проведення генеральних прибирань в ЛПЗ, дитячих дошкільних, шкільних та інших загальноосвітніх і оздоровчих закладах, на комунальних об'єктах (установи ЖКГ, готелі, гуртожитки, санпропускники, медвитверезники, будинки відпочинку, пансіонати, санаторії, інтернати, турбази, казарми, басейни, лазні, сауни, спорткомплекси, пральні, хімчистки, установи виробничо-складського комплексу, установи служби побуту), в пенітенціарних установах;  знезараження поверхонь, об'єктів і виділень в моргах і будівлях патологоанатомічних

служб, установи судово-медичної експертизи, в крематоріях, похоронних бюро і бюромагазинах, будинках траурних обрядів, інших будівлях і спорудах організацій, що надають ритуальні та похоронні послуги, а також для обробки автокатафалків;  дезінфекції медичного обладнання (в т.ч. кувези, наркозно-дихальна апаратура, анестезіологічне обладнання, дихальні контури, мішки, датчики УЗД, реанімаційних і пеленальних столиків і ін);  дезінфекції стоматологічних відбитків з альгінатних, силіконових матеріалів, поліефірної смоли, зубопротезних заготовок з металів, кераміки, пластмас і інших матеріалів, відсмоктуючих систем стоматологічних установок, слино відсмоктувачів і плювальниць;  дезінфекції виробів медичного призначення (включаючи хірургічні та стоматологічні

інструменти, в тому числі обертові; жорсткі та гнучкі ендоскопи, інструменти до ендоскопів) ручним способом;  дезінфекції високого рівня ендоскопів;

 стерилізації ВМП (в т.ч. хірургічних інструментів, стоматологічних інструментів і

матеріалів, ендоскопів та інструментів до ендоскопів);  дезінфекції, суміщеної з передстерилізаційним очищенням, виробів медичного

призначення (включаючи хірургічні та стоматологічні інструменти, в тому числі що обертаються), гнучких і жорстких ендоскопів інструментів до ендоскопів ручним і механізованим (в ультразвукових установках будь-якого типу) способами;  передстерилізаційного очищення, не поєднаного з дезінфекцією, виробів медичного призначення (включаючи інструменти до ендоскопів, хірургічні та стоматологічні інструменти, в тому числі обертаються, а також стоматологічні матеріали) жорстких і гнучких ендоскопів ручним і механізованим (в ультразвукових установках будь-якого типу) способами;  дезінфекції харчових і медичних відходів - виробів медичного призначення одноразового застосування, перев'язувального матеріалу, медичних відходів із текстильних матеріалів, білизни одноразового застосування і т. д. перед їх утилізацією в ЛПЗ, а також харчових відходів та інших відходів (рідкі відходи, включаючи ендоскопічні змивні води), крові, біологічних виділень хворого (харкотиння, сеча, фекалії, блювотні маси, мокротиння, плазми, слини, слизу тощо), посуду з-під виділень хворого;   дезінфекції крові в згустках, донорської крові і препаратів крові з вичерпаним

терміном придатності,   дезінфекції санітарного транспорту та транспорту для перевезення харчових

продуктів;  дезінфекції повітря способом розпилення на різних об'єктах, систем вентиляції і

кондиціонування повітря (побутові кондиціонери, спліт-системи, мультизональні сплітсистеми, дахові кондиціонери та ін);  в дитячих дошкільних установах, учбових закладах усіх рівнів акредитації,  в

спортивно оздоровчих установах, пансіонатах, санаторіях та інших закладах для дорослих та дітей; в місцях проведення тренувань, змагань, навчально-тренувальних зборів, у побуті;  на рухомому складі та об'єктах забезпечення всіх видів транспорту (в тому числі громадського, автомобільного, санітарного, каретах швидкої медичної допомоги), залізничного (вагони пасажирських, електро- та дизель-поїздів, вагони та контейнери для перевезення продовольчої продукції, приміщення та окремі об'єкти залізничних вокзалів, станцій), метрополітену, водного транспорту, об'єктах повітряного транспорту і аеропортах;   на підприємствах громадського харчування і торгівлі (їдальні, ресторани, роздатні лінії), магазинах,     базарах,          споживчих     ринках, установах      соціального   забезпечення, пенітенціарних установах, хоспісах, закладах зв'язку, банківських установах, військових частинах;   дезінфекції і миття приміщень і обладнання на підприємствах харчової промисловості (хлібопекарної, кондитерської, молочної, м'ясної, рибної), а також на підприємствах по виготовленню пиво-безалкогольних напоїв та плодоовочевих консервів, для обробки кухонних зон та зон переробки продуктів харчування;  дезінфекції    приміщень     і           обладнання    у          фізкультурно-оздоровчих установах,

комунальних об'єктах (установи ЖКГ, готелі, гуртожитки, санпропускники, медвитверезники, будинки відпочинку, пансіонати, санаторії, інтернати, турбази, казарми, басейни, лазні, сауни, спорткомплекси, пральні, хімчистки, установи виробничо-складського комплексу, установи служби побуту), в місцях масового скупчення людей;  дезінфекції приміщень, обладнання, інструментів, спецодягу, повітря перукарських, масажних і косметичних салонів, салонів краси, пралень, клубів, санпропускників та інших об'єктів сфери обслуговування населення;  дезінфекції і миття приміщень і обладнання на підприємствах фармацевтичної та

біотехнологічної промисловості з виробництва лікарських засобів;  дезінфекції, чищення, миття і дезодорування мусороуборочного обладнання,

сміттєвозів, сміттєвих баків та сміттєзбірників, сміттєпроводів;  знезараження поверхонь у кабінах автономних туалетів і біотуалетів;  для обробки об'єктів, уражених пліснявими грибами;

 дезінфекційних заходів на інших епідемічно-значимих об'єктах, діяльність яких вимагає проведення робіт відповідно до діючих санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, нормативно-методичних документів.

1.6. Спектр антимікробної дії. Дезінфекційний засіб «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  володіє антимікробною активністю відносно грамнегативних і грампозитивних бактерій (включаючи мікобактерії туберкульозу), небезпечних та особливо небезпечних інфекцій (чума, черевний тиф, холера, клостридії; Listeria monocytogenes, P.aeruginosa (Antibiotic resistant), E.hirae, S.aureus, мультирезистентний стафілокок (MRSA), ентерогеморагічна кишкова паличка (Escherichia coli), сальмонели, Helicobacter pylori), внутрішньо лікарняних інфекцій; інфекцій вірусної етіології (включаючи аденовіруси, віруси грипу, парагрипу та інших збудників гострих респіраторних інфекцій, ентеро-, рота-, корона-, паповавіруси, вірус поліомієліту, віруси ентеральних (А), парентеральних (В,С) гепатитів, герпесу, атипової пневмонії, «пташиного» та «свинячого» грипу, СНІД (ВІЛ)), патогенних грибів роду Кандида, дерматофітів, дерматомікозів, плісняви (цвілевих грибів), анаеробних інфекціях та має спороцидні властивості.

 1.7. Токсичність та безпека засобу. Дезінфекційний засіб «ЕКЛІН-НУК» («ECLEANNUK») 

за параметрами гострої токсичності згідно з ГОСТ 12.1.007-76 належить до З класу помірно небезпечних речовин при введенні в шлунок та до мало небезпечних речовин (4 клас небезпеки) - при нанесенні на шкіру. У нативному вигляді та концентрованих розчинах спричиняє сухість та лущення шкіри, помірно подразнює слизову оболонку очей та верхніх дихальних шляхів. В рекомендованих до застосування концентраціях не спричиняє подразнення шкіри га подразнює слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей. Засіб не володіє кумулятивними та сенсибілізуючими властивостями.

ПРИГОТУВАННЯ РОБОЧИХ РОЗЧИНІВ

2.1. Методика та умови приготування робочих розчинів. Робочі розчини дезінфекційного засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  (далі розчини) готують у промаркованому скляному, емальованому (без пошкодження емалі), пластмасовому посуді шляхом розчинення відповідних кількостей концентрату засобу у питній води кімнатної температури.

2.2. Розрахунки для приготування робочих розчинів. Для приготування розчинів засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  відповідної концентрації виходять із розрахунків, наведених у таблиці 1.

Таблиця 1. Приготування робочих розчинів засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  

Концентрація розчину за препаратом (%)

Кількість концентрату та води (мл), необхідних для приготування робочого розчину об’ємом:

1 л робочого розчину

10 л робочого розчину

Концентрат

Вода

Концентрат

Вода

0,1

1,0

999,0

10,0

9999,0

0,25

2,5

997,5

25,0

9975,0

0,3

3,0

997,0

30,0

9970,0

0,4

4,0

996,0

40,0

9960,0

0,5

5,0

995,0

50,0

9950,0

1,0

10,0

990,0

100,0

9900,0

1,5

15,0

985,0

150,0

9850,0

2,0

20,0

980,0

200,0

9800,0

2,5

25,0

975,0

250,0

9750,0

3,0

30,0

970,0

300,0

9700,0

15,0

150,0

850,0

1500,0

8500,0

30,0

300,0

700,0

3000,0

7000,0

2.1.          Термін та умови зберігання робочих розчинів. Розчини засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)   готують безпосередньо перед застосуванням і зберігають у щільно закритих ємностях не більше доби. Розчини засобу використовують з метою дезінфекції одноразово. Розчини засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  можуть бути використані для передстерилізаційної очистки медичних виробів багаторазово до появи перших ознак забруднення (зміна кольору, помутніння, осад чи ін.).

 3   СПОСОБИ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБУ.

3.1. Методи знезараження окремих об’єктів. Дезінфекцію проводять способами протирання, замочування, занурення і зрошення у відповідності з режимами, наведеними в таблицях 2 – 9.

Знезараження об'єктів способом протирання можна проводити в присутності хворих без використання засобів індивідуального захисту. 

3.1.1. Поверхні в приміщеннях (підлога, стіни тощо), жорстку меблі, предмети обстановки, поверхні апаратів, приладів протирають ганчір’ям, змоченим в розчині засобу. При обробці м'яких меблів, поверхонь, що мають пористість, шорсткості і нерівності, допустима норма витрати засобу 100 мл/м², при цьому поверхні чистять щітками, змоченими у розчині засобу. Після дезінфекції проводять вологе прибирання; поверхні, що безпосередньо контактують із продуктами харчування, добре промивають водою, приміщення провітрюють.

3.1.2. Обробку об'єктів способом зрошення проводять за допомогою гідропульта, автомакса, аерозольного генератора та інших апаратів або обладнання, дозволених для цих цілей, домагаючись рівномірного і рясного змочування (норма витрати - від 150 мл/м² до 200 мл/м² при використанні розпилювача типу «Квазар», 300-350 мл/м² - при використанні гідропульта; 150-200 мл/м³ - при використанні аерозольних генераторів). 

При використанні сучасних аерозольних генераторів з розміром частинок створюваного аерозолю засобу від 7 до 30 мікрон норма витрати препарату може бути знижена до 10-50 мл/м² поверхні.

Після закінчення дезінфекційної витримки залишок робочого розчину при необхідності видаляють з поверхонь сухою ганчіркою, а приміщення провітрюють протягом 10-15 хв.

3.1.3. Поверхні (підлогу, стіни, двері), жорсткі меблі, предмети обстановки, поверхні апаратів, приладів, іграшки в дитячих установах всіх рівнів акредитації (садки, школи, ліцеї, гімназії та ін..), в дитячих палатах лікувально-оздоровчих закладів, в дитячих інфекційних відділеннях протирають ганчір’ям, змоченим в розчині засобу. При обробці м'яких меблів, поверхонь, що мають пористість, шорсткості і нерівності, допустима норма витрати засобу 100 мл/м², при цьому поверхні чистять щітками, змоченими у розчині засобу. 

В шкільних/дошкільних установах при відсутності інфекційних хворих проводиться профілактична дезінфекція, при виявленні інфекційного хворого спочатку (до госпіталізації) поточна, а після госпіталізації – заключна дезінфекція.

Дезінфекцію проводять за відсутності дітей. Після дезінфекції проводять вологе прибирання; поверхні, що безпосередньо контактують із продуктами харчування, добре промивають водою, приміщення провітрюють. Після закінчення обробки приміщення провітрюють протягом 15 хв. 

3.1.4. Для боротьби з цвіллю поверхні в приміщеннях спочатку механічно очищають від цвілі, потім протирають ганчір'ям, змоченим в 30.0%, або зрошують з апаратури типу «Квазар» з розрахунку 150 мл/м². Час дезінфекційної витримки після обробки 20 хвилин. Для запобігання росту плісняви надалі обробку повторюють через 1 місяць.

3.1.5. Санітарно-технічне обладнання (ванни, раковини, унітази та ін.) обробляють розчином засобу з допомогою щітки чи йоржа способом протирання при нормі витрати 100мл/м² або зрошення, по закінченні дезінфекції його промивають водою.

3.1.6. Предмети догляду за хворими, засоби особистої гігієни, іграшки, спортивний інвентар, гумові та поліпропіленові килимки повністю занурюють у дезінфікуючий розчин чи протирають ганчіркою, змоченою в розчині засобу. Великі іграшки допустимо обробляти способом зрошення. Після дезінфекції їх промивають проточною водою протягом 3 хв, великі іграшки провітрюють не менше 15 хвилин.

3.1.7.  Банні сандалі, тапочки знезаражують способом занурення в розчин, перешкоджаючи їх виринання. Після дезінфекції їх обполіскують водою.

3.1.8. Столовий посуд (в тому числі одноразового використання) звільняють від залишків їжі і повністю занурюють у дезінфікуючий розчин з розрахунку 2 л на 1 комплект. По закінченні дезінфекції посуд промивають водою протягом 3 хв. Одноразовий посуд після дезінфекції утилізують.

3.1.9. Лабораторний посуд, предмети для миття посуду повністю занурюють у дезінфікуючий розчин з розрахунку 2 л на 10 одиниць. Великі місткості занурюють у робочий розчин засобу таким чином, щоб товщина шару розчину над виробами була не менше 1 см. По закінченні дезінфекції вироби промивають водою протягом 3 хв.

3.1.10. Білизну та інші текстильні вироби замочують у розчині засобу з розрахунку 4 л на 1 кг сухої білизни. По закінченні дезінфекції білизну перуть і прополіскують.

3.1.11. Обробку кувезів і пристосувань до них проводять в окремому приміщенні за відсутності дітей. Поверхні кувезу і його пристосувань ретельно протирають ганчіркою, змоченою в розчині засобу, при нормі витрати 100 мл/м². По закінченні дезінфекції поверхні кувезу двічі протирають стерильними тканинними серветками, рясно змоченими у питній воді, після кожного промивання витирають насухо стерильною пелюшкою/серветкою. Після закінчення обробки інкубатори слід провітрювати протягом 15 хв. 

Пристосування у вигляді резервуара зволожувача, металевого волногасителя, повітрозабірних трубок, шлангів, вузла підготовки кисню повністю занурюють в ємність з розчином засобу. По закінченні дезінфекції всі пристосування промивають шляхом дворазового занурення в стерильну воду на 5 хв. кожне, прокачавши воду через трубки і шланги. Пристосування висушують за допомогою стерильних тканинних серветок.

При обробці кувезів необхідно враховувати рекомендації виробника.

3.1.12. Обробку комплектуючих деталей наркозно-дихальної та інгаляційної апаратури, анестезіологічного обладнання, датчиків УЗД проводять відповідно до вимог діючої нормативної документації. Комплектуючі деталі (ендотрахеальні трубки, ротоглоткові повітроводи, лицьові маски, анестезіологічні шланги тощо) занурюють у розчин засобу на час експозиції. Після закінчення дезінфекції їх витягають з ємності з розчином і відмивають від залишків засобу послідовно в двох порціях стерильної питної води по 3-5 хв. у кожній, потім висушують і зберігають в асептичних умовах.

3.1.13. Використаний перев'язочний матеріал, серветки, ватні тампони, білизну одноразового застосування занурюють в окрему ємність з розчином засобу. По закінченні дезінфекції відходи утилізують.

3.1.14. Прибиральний інвентар  замочують у розчині засобу, інвентар - занурюють чи протирають ганчіркою, змоченою в розчині, по закінченні дезінфекції прополіскують і висушують.

3.1.15. Дезінфекцію виробів медичного призначення одноразового застосування (у тому числі шприців, ампул після проведення вакцинації) здійснюють в пластмасових або емальованих (без пошкодження емалі) ємностях, що закриваються кришками. При проведенні дезінфекції вироби повністю занурюють у розчин засобу. Роз'ємні вироби занурюють у розчин в розібраному вигляді. Вироби, що мають замкові частини, занурюють розкритими, попередньо зробивши ними в розчині кілька робочих рухів для кращого проникнення розчину в важкодоступні ділянки виробів. Під час замочування (дезінфекційної витримки) канали і порожнини повинні бути заповнені (без повітряних пробок) розчином. Товщина шару розчину над виробами повинна бути не менше 1 см. Після закінчення дезінфекції вироби витягають з ємності з розчином і утилізують.

3.1.16. Контейнери для збору і видалення медичних відходів обробляють способом протирання або зрошення.

3.1.17. Залишки їжі змішують з робочим розчином у співвідношенні 1:1, витримують протягом часу експозиції. Після закінчення дезінфекції – утилізують.

3.1.18. Рідкі відходи, змивні води (включаючи ендоскопічні змивні води), кров, плазму, сироватку, виділення хворого (харкотиння, блювотні маси, сеча, фекалії тощо) змішують з робочим розчином необхідної для дезінфекції концентрації у співвідношенні 1 частина відходів на 2 частини розчину. Дезінфікуючий розчин заливається безпосередньо в ємність або на поверхню, де знаходиться біологічний матеріал. Далі отримана суміш витримується згідно використовуваного режиму знезараження. Під час дезінфекції в ємності, остання повинна бути закрита кришкою. Всі роботи персоналу проводити в засобах захисту шкіри та очей, дотримуючись протиепідемічних правил.

Після закінчення дезінфекційної витримки суміш знезараженої крові (виділень) і робочого розчину засобу підлягає утилізації як медичні відходи з урахуванням вимог чинної нормативної документації. При відсутності інших можливостей утилізації суміш знезараженої крові (виділень) і робочого розчину засобу може бути злита в каналізацію.

3.1.19. Посуд з-під виділень хворого, лабораторний посуд або поверхню, на якій проводили дезінфекцію і збір знезараженого біологічного матеріалу, обробляють 1,5% розчином засобу протягом 60 хвилин способом занурення (посуд) або протирання (поверхні). Потім посуд з-під виділень хворого, лабораторний посуд або поверхні ополіскують під проточною водою

3.1.20. Обробку об'єктів санітарного транспорту та транспорту для перевезення харчових продуктів проводять способом зрошення або протирання

Після дезінфекції автотранспорту для перевезення харчових продуктів оброблені поверхні промивають водою і витирають насухо.

При проведенні профілактичної дезінфекції в умовах відсутності видимих органічних забруднень на об'єктах транспорту допустимо використання режимів обробки при бактерицидному режимі.

3.1.21. На комунальних, спортивних, культурних, адміністративних об'єктах, підприємствах громадського харчування, продовольчої торгівлі, промислових ринках, дитячих і інших установах дезінфекцію проводять у відповідності з режимами, рекомендованими для дезінфекції об'єктів при бактеріальних (крім туберкульозу) інфекціях.

3.1.22. У пенітенціарних установах дезінфекцію проводять у відповідності з режимами при туберкульозі.

3.1.23. Дезінфекцію поверхонь, обладнання, інструментарію, повітря на об'єктах сфери обслуговування (перукарні, салони краси, косметичні та масажні салони тощо) проводять за режимами при вірусних інфекціях.

3.1.24. У лазнях, саунах, басейнах, аквапарках дезінфекцію проводять у відповідності з режимами, рекомендованими для дезінфекції об'єктів при дерматофітіях, або, при необхідності, згідно рекомендацій для обробки при цвілевих ураженнях.

Профілактичну дезінфекцію на підприємствах фармацевтичної та біотехнологічної промисловості з виробництва нестерильних лікарських засобів проводять за режимами бактеріальних інфекцій (крім туберкульозу).

 3.2.   Дезінфекція повітря, систем вентиляції і кондиціонування.

3.2.1. Дезінфекцію повітря проводять за допомогою відповідних технічних установок способом розпилення або аерозолювання робочого розчину засобу при нормі витрати 10 мл/м³. Попередньо проводять дезінфекцію поверхонь, приміщення герметизують: закривають вікна і двері, відключають припливно-витяжну вентиляцію. Після закінчення дезінфекційної витримки залишок робочого розчину при необхідності видаляють з поверхонь сухою ганчіркою, а приміщення провітрюють протягом 10-15 хв.

3.2.2. Дезінфекцію систем вентиляції і кондиціонування проводять при повному відключенні із залученням і під керівництвом інженерів з вентиляції.

Профілактичну дезінфекцію систем вентиляції і кондиціонування повітря проводять у відповідності з вимогами діючої нормативної документації.

Поточну і заключну дезінфекції систем вентиляції і кондиціонування повітря проводять за епідпоказниками.

3.2.3. Дезінфекції піддаються:  повітроводи, вентиляційні шахти, решітки поверхні вентиляторів, вентиляційних

систем;  поверхні     кондиціонерів           і           конструктивних       елементів систем            кондиціонування

приміщень, спліт-систем, мультизональних спліт-систем, дахових кондиціонерів;  камери очищення і охолодження повітря кондиціонерів;  прибиральний інвентар;

 при обробці особливу увагу приділяють місцям скупчення сторонньої мікрофлори в

щілинах, вузьких і важкодоступних місцях систем вентиляції і кондиціонування повітря.

3.2.4. Дезінфекцію проводять способами протирання, замочування, занурення, зрошення та аерозолювання. Використовують робочі розчини засобу кімнатної температури.

3.2.5.  Перед дезінфекцією проводять миття поверхонь мильно-содовим або миючим розчином з наступним змиванням.

3.2.6.  Повітряний фільтр промивається в миючому розчині і дезінфікується способом зрошення або занурюється в 1,0% водний розчин засобу на 60 хв., або замінюється. Вугільний фільтр підлягає заміні.

3.2.7.  Радіаторну решітку і накопичувач конденсату кондиціонера протирають дрантям, змоченою дезінфікуючим розчином.

3.2.8.  Поверхні кондиціонерів і поверхні конструкційних елементів систем кондиціонування повітря протирають ганчір’ям, змоченою в розчині засобу, при нормі витрати 150 мл/м². Роботу із засобом способом протирання можна проводити в присутності людей.

3.2.9. Обробку об'єктів способом зрошення проводять за допомогою гідропульта або автомакса при нормі витрати 400 мл/м², з допомогою інших апаратів (типу «Квазар») - при нормі витрати 250 мл/м², з використанням способу аерозолювання  - при нормі витрати 150 мл/м², домагаючись рівномірного і рясного змочування. Після закінчення експозиції залишок робочого розчину видаляють з поверхні сухою ганчіркою.

3.2.10.  Повітроводи систем вентиляції приміщень, вентиляційні шахти знезаражують методом зрошенням з розпилювача типу «Квазар» при нормі витрати 250мл/м² або аерозолювання  при нормі витрати 150 мл/м² послідовно сегментами по 1-2 м.

3.2.11. Зняті фільтраційні елементи з кондиціонерів і систем вентиляції приміщень замочують у робочому розчині засобу. Фільтри після дезінфекції утилізують.

3.2.12. Вентиляційне обладнання чистять йоржем або щіткою, після чого протирають ганчіркою, змоченою в розчині засобу, або зрошують.

3.2.13. Після дезінфекції оброблені об'єкти промивають водопровідною водою з допомогою ганчірки, висушують сухою ганчіркою і провітрюють.

 3.3.  Застосування засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  для дезінфекції виробів медичного призначення, у тому числі суміщеної з передстерилізаційним очищенням

3.3.1.  Дезінфекцію виробів медичного призначення, в тому числі поєднану з їх передстерилізаційним очищенням, здійснюють в пластмасових або емальованих (без пошкодження емалі) ємностях з кришками, які закриваються.

3.3.2. З поверхні виробів медичного призначення одразу після їх застосування необхідно видалити всі видимі забруднення за допомогою тканинних серветок. Після очищення  вироби повністю занурюють у робочий розчин. Використані серветки поміщають в окрему ємність, дезінфікують, потім утилізують. 

Наявні у виробах канали і порожнини заповнюють розчином, уникаючи утворення повітряних пробок. Через канали по черзі прокачують розчин і продувають повітрям за допомогою шприца або іншого пристосування. Процедуру повторюють кілька разів до повного видалення біологічних забруднень.

Роз'ємні вироби занурюють у розчин в розібраному вигляді. Вироби, що мають замкові частини, занурюють розкритими, попередньо зробивши ними кілька робочих рухів для кращого проникнення розчину в важкодоступні ділянки виробів в області замкової частини. Товщина шару розчину над виробами повинна бути не менше 1 см.

3.3.3.  Після закінчення дезінфекційної витримки вироби виймають з ємності і промивають від залишків засобу проточною водою не менше 3-5 хв., звертаючи особливу увагу на промивання каналів (за допомогою шприца або електровідсмоктувача), не допускаючи попадання використаною води в ємність з вимитими виробами.

3.3.4. Відбитки, зубопротезні заготовки дезінфікують шляхом занурення їх у робочий розчин засобу. По закінченні дезінфекції відбитки і зубопротезні заготовки промивають проточною водою 0,5 хв. з кожної сторони або занурюють в ємність з водою на 3-5 хв., після чого їх висушують.

3.3.5. Відсмоктуючі системи в стоматології дезінфікують, застосовуючи робочий розчин засобу концентрацією 1,5% об'ємом 1 л, пропускаючи його через відсмоктуючу систему установки протягом 2 хвилин. Потім розчин засобу залишають в системі на термін дії експозиції протягом 45 хвилин (це час відсмоктуючу систему не використовують). Процедуру здійснюють 1-2 рази на день, у тому числі по закінченні робочої зміни.

3.3.6.  Механізованим способом обробку виробів медичного призначення проводять у будь-яких установках типу УЗО, зареєстрованих в установленому порядку на території України.

3.3.7.  Жорсткі та гнучкі ендоскопи та інструменти до них після застосування у інфекційного хворого піддають процесу дезінфекції, у тому числі суміщеної з передстерилізаційним (остаточним) очищенням. При цьому враховують вимоги чинної нормативної документації, а також рекомендації виробників ендоскопічного обладнання.

3.3.8. При використанні засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  особливу увагу приділяють процесу попереднього очищення. До обробки обладнання приступають відразу після ендоскопічних маніпуляцій (рекомендується не допускати підсушування біологічних забруднень).

Після використання ендоскопа і інструментів до нього проводять їх попереднє очищення розчинами засобу:  видимі забруднення з зовнішньої поверхні ендоскопа, у тому числі з об'єктива, видаляють тканинної (марлевою) серветкою, змоченою в розчині засобу, в напрямку від блоку керування до дистального кінця;

 канали ендоскопа промивають засобом згідно інструкції по обробці, що надається

виробником ендоскопа. Ендоскоп відключають від електричної мережі і відсмоктування, і переносять у приміщення для обробки, дотримуючись протиепідемічних заходів;

 інструменти до ендоскопу занурюють в ємність із засобом, очищають їх в засобі за допомогою тканинних (марлевих) серветок, не допускаючи розбризкування розчину, потім промивають інструменти водою.

Промивання ендоскопів та інструментів до них проводять спочатку проточною водою протягом 1-3 хв., далі дистильованою водою протягом 30 сек. - 1 хв.

3.3.9. Після попереднього очищення ендоскопи, що пройшли тест на герметичність, і інструменти до них піддають дезінфекції, у тому числі суміщеного з передстерилізаційним (або остаточним) очищенням, з застосуванням розчинів засобу, якщо вироби застосовувалися у інфекційного хворого.

Якщо ендоскоп та інструменти до нього не застосовувалися у інфекційного хворого, то після процесу попереднього очищення вони далі піддаються передстерилізаційному (або остаточному) очищенню і потім - дезінфекції високого рівня (ендоскопи, використовувані при нестерильних ендоскопічних маніпуляціях) або стерилізації (ендоскопи, використовувані при стерильних ендоскопічних маніпуляціях, і інструменти до ендоскопів).

 Таблиця 2. Дезінфекція виробів медичного призначення, поєднана з ПСО 

Етапи обробки

Концентрація робочого розчину, %

Експозиція, хв

Замочування при повному зануренні виробів у робочий розчин і заповнення ним порожнин і каналів:

Бактерицидний, віруліцидний, фунгіцидний, туберкулоцидний режими

1,0

1,5

 

60

45

 

Миття кожного виробу в тому ж розчині, в якому проводили замочування, за допомогою йоржа, щітки, ватно-марлевого тампона або тканинній (марлевою) серветки, каналів виробів – за  допомогою шприца:

-                 виробів з простою конфігурацією

 

-                 виробів, що мають канали або порожнини

У відповідності з концентрацією розчину,

використаного на етапі замочування

 

0,5 - 1 хв.

1 хв.

Обполіскування проточною водою (канали – за допомогою шприца або електровідсмоктувача)

 

1 – 3 хв.

Обполіскування дистильованою водою (канали – за допомогою шприца або електровідсмоктувача)

 

0,5 – 1 хв.

 3.3.10.Механізовану обробку ендоскопів (вітчизняного та імпортного виробництва) допускається проводити в установках будь-якого типу, зареєстрованих в установленому порядку в Україні, в відповідності з інструкцією по використанню установок.

 3.3.11.Якість передстерилізаційного очищення виробів медичного призначення оцінюють  шляхом  постановки  азопірамової  проби  на  наявність  залишкових кількостей крові та контролюють залишки мийного лужного засобу згідно з методиками, викладеними в офіційно діючих нормативно-методичних документах. 

Контролю підлягає 1% одночасно оброблених виробів одного найменування (але не менше 3-х виробів). При виявленні залишків крові або мийного засобу (позитивна проба) вся група виробів, від якої добирали вироби для контролю, підлягає повторній обробці до одержання негативного результату.

 3.4.Застосування засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  для передстерилізаційного очищення, не поєднаного з дезінфекцією, виробів медичного призначення, ендоскопів та інструментів до них.

3.4.1. Передстерилізаційну очистку, не поєднану з дезінфекцією, зазначених виробів проводять після їх дезінфекції (будь-яким зареєстрованим в Україні і дозволеним до застосування для цих цілей засобом, у т.ч. засобом «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK») ) і відмивають від залишків засобу водою у відповідності з методичними вказівками щодо застосування даного засобу. 

Режими передстерилізаційного очищення, не поєднаного з дезінфекцією, що проводяться ручним способом, наведені в таблиці 3.

3.4.2.Механізованим способом з використанням ультразвуку допускається проводити в установках будь-якого типу, зареєстрованих в установленому порядку, в відповідності з інструкцією по використанню установок.

3.4.3.Робочі розчини засобу для будь-якої обробки різних об'єктів ручним способом можна застосовувати багаторазово протягом доби, якщо їх зовнішній вигляд не змінився. При перших ознаках зміни зовнішнього виду (зміна кольору, помутніння розчину тощо) розчин слід замінити. 

 Таблиця 3.  Режими передстерилізаційної очистки виробів медичного призначення

Етапи обробки

Концентрація робочого розчину, %

Експозиція, хв.

Замочування при повному зануренні виробів у робочий розчин і заповнення ним порожнин і каналів: бактерицидний, віруліцидний, фунгіцидний, туберкулоцидний режими

0,5

1,0

1,5

45

30

20

Миття кожного виробу в тому ж розчині, в якому проводили замочування, за допомогою йоржа, щітки, ватно-марлевого тампона або тканинній (марлевою) серветки, каналів виробів – за  допомогою шприца:

-                 виробів з простою конфігурацією

 

-                 виробів, що мають канали або порожнини

У відповідності з концентрацією розчину,

використаного на етапі замочування

 

 

0,5 - 1 хв.

1 хв.

Обполіскування проточною водою (канали – за допомогою шприца або електровідсмоктувача)

 

1 – 3 хв.

Обполіскування дистильованою водою (канали – за допомогою шприца або електровідсмоктувача)

 

0,5 – 1 хв.

 3.5. Застосування засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  для стерилізації ВМП.

3.5.1. Стерилізації засобом «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  піддають тільки чисті вироби медичного призначення (в т.ч. хірургічні та стоматологічні інструменти, ендоскопи, інструменти до них). При необхідності проводять попереднє і остаточне (або передстерилізаційне) очищення, будь-яким засобом, зареєстрованим в Україні та дозволеним до застосування в лікувально-профілактичних закладах.

3.5.2. Вироби медичного призначення (підготовлені згідно п.3.5.1) повністю занурюють в ємність з розчином, заповнюючи ним за допомогою допоміжних засобів (піпетки, шприци) канали та порожнини виробів, видаляючи при цьому бульбашки повітря. Роз'ємні вироби обробляють в розібраному вигляді. Вироби, що мають замкові частини (ножиці, корнцанги, затиски та ін), занурюють розкритими, попередньо зробивши ними в розчині кілька робочих рухів для поліпшення проникнення розчину в важкодоступні ділянки виробів в області замкової частини. Товщина шару розчину засобу над виробами повинна бути не менше 1 см.

3.5.3. При відмиванні предметів після хімічної стерилізації використовують тільки стерильну воду і стерильні ємності.

3.5.4. Після стерилізації вироби відмивають у воді від залишків засобу, дотримуючись правил асептики - використовують стерильні інструменти (шприци, корнцанги); роботу проводять, захищаючи руки стерильними рукавичками. 

При відмиванні необхідно слідувати наступним рекомендаціям:

 вироби повинні бути повністю занурені в стерильну воду при співвідношенні об'єму води до об'єму, займаного виробами, не менш ніж 3:1;  вироби відмивають в воді, вироби з металів і скла – протягом 3-5 хв., з гуми і

пластмас - 5-8 хв., гнучкі ендоскопи - 15 хв.; через канали  виробів  за допомогою стерильного шприца або електровідсмоктувача пропускають стерильну воду (не менше 20 мл) не менше ніж протягом

3-5 хв.; 3.5.5. Відмиті від залишків засобу стерильні вироби витягають з води і поміщають на стерильну тканину; з їх каналів і порожнин видаляють воду з допомогою стерильного шприца або іншого пристосування і перекладають вироби в стерильну стерилізаційну коробку або шафу, викладену стерильною тканиною.

3.5.6. Аналогічно стерилізація ендоскопів (вітчизняного та імпортного виробництва) може проводитися в автоматизованих установках, призначених для обробки ендоскопів механізованим способом та дозволених до застосування в установленому порядку, у відповідності з інструкцією по використанню установок.

 Таблица 4. Режими стерилізації виробів медичного призначення  розчинами засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK») 

Об'єкт знезараження

Концентрація робочого розчину, %

Температура
робочого
розчину, С.

Експозиція,
хв.

Вироби зі скла, металів, пластмас, гуми на основі
натурального і силіконового каучуку (включаючи
вироби, що мають замкові частини, канали або
порожнини); хірургічні та стоматологічні
інструменти (у т.ч. обертові), стоматологічні
матеріали, ендоскопи, використовувані при
стерильних ендоскопічних маніпуляціях,
інструменти до них

30

Не менее 18

20

Таблиця 5. Режими дезінфекції розчинами засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  при інфекціях бактеріальної (за винятком туберкульозу) та грибкової (кандидози, дерматомікози) етіології.

Об'єкт знезараження

Концентрація робочого розчину, %

Експозиція, хв.

Спосіб дезінфекції

Поверхні в приміщеннях (підлога, стіни, жорстка меблі), прилади, обладнання; санітарний транспорт; транспорт для перевезення харчових продуктів

1,0

1,5

2,0

3,0

60

45

20

5

Протирання або зрошення

Предмети догляду за хворими

1,0

1,5

2,0

60

45

20

Протирання або занурення

Інструменти ті інші вироби медичного призначення (стоматологічні, манікюрні, педікюрні, косметичні тощо)

1,0

1,5

2,0

3,0

60

45

20

5

Занурення

Посуд (лабораторний, аптечний) предмети для миття посуду

1,0

1,5

2,0

60

45

30

Занурення

Столовий посуд

-  без залишків їжі

1,0

1,5

60

45

Занурення

 

 

 

- з залишками їжі

1,5

2,0

60

45

 

Санітарно-технічне обладнання (ванни, раковини, унітази, душові та ін.), чаші басейнів

1,5

2,0

60

45

Протирання або зрошення

Прибиральний матеріал і ганчір'я

1,5

2,0

60

45

Протирання або занурення

Білизна, 

- не забруднена 

 

1,0

1,5

60

45

Замочування

- забруднена біологічними 

 

1,5

2,0

60

45

Біологічні виділення

1,5

2,0

2,5

60

45

20

Заливають розчином у співвідношенні

об’єму розчину до виділень 2:1

Посуд з-під виділень

1,5

2,0

2,5

60

45

20

Замочування

Технологічне обладнання, інструментарій та ємності для харчової, косметичної та фармацевтичної промисловості з різних матеріалів, дитячі кувези

1,0

1,5

2,0

3,0

60

45

20

5

Протирання  або зрошення

Кувези; пристосування наркознодихальної апаратури (в т.ч. дихальні контури, мішки) і анестезіологічного обладнання; датчики УЗД

1,0

1,5

2,0

3,0

60

45

20

5

Протирання  або занурення

Контейнери для сміття, сміттєпроводи

1,0

1,5

60

45

Протирання  або зрошення

Іграшки, спортивний інвентар, засоби особистої гігієни (з пластмаси, гуми, металу)

1,0

1,5

2,0

60

45

30

Протирання  або зрошення

Медичні відходи з текстильних матеріалів (ватні або марлеві тампони, марля, бинти, одяг персоналу тощо); ВМП одноразового застосування; контейнери для збору і видалення неінфікованих/інфікованих медичних відходів

1,5

2,0

2,5

60

45

20

Замочування або занурення

Гумові килимки, взуття гумове або пластикове

1,0

1,5

2,0

60

45

30

Протирання  або занурення

 

Таблиця 6. Режими дезінфекції розчинами засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  при інфекціях вірусної етіології (включаючи поліомієліт, віруси гепатитів (А,В,С), герпесу, атипової пневмонії, «пташиного» та «свинячого» грипу, СНІД (ВІЛ)). 

Об'єкт знезараження

Концентрація робочого розчину, %

Експозиція, хв.

Спосіб дезінфекції

Поверхні в приміщеннях (підлога, стіни, жорстка меблі), прилади, обладнання; санітарний транспорт; транспорт для перевезення харчових продуктів

1,0

1,5

2,0

3,0

60

45

20

5

Протирання або зрошення

Предмети догляду за хворими

1,0

1,5

2,0

60

45

20

Протирання або занурення

Інструменти ті інші вироби медичного призначення (стоматологічні, манікюрні, педікюрні, косметичні тощо)

1,0

1,5

2,0

3,0

60

45

20

5

Занурення

Посуд (лабораторний, аптечний) предмети для миття посуду

1,0

1,5

2,0

60

45

30

Занурення

Столовий посуд

-  без залишків їжі

1,0

1,5

60

45

Занурення

 

 

 

- з залишками їжі

1,5

2,0

60

45

 

Санітарно-технічне обладнання (ванни, раковини, унітази, душові та ін.), чаші басейнів

1,5

2,0

60

45

Протирання або зрошення

Прибиральний матеріал і ганчір'я

1,5

2,0

60

45

Протирання або занурення

Білизна, 

- не забруднена 

 

1,0

1,5

60

45

Замочування

- забруднена біологічними 

 

1,5

2,0

60

45

Біологічні виділення

1,5

2,0

2,5

60

45

20

Заливають розчином у співвідношенні

об’єму розчину до виділень 2:1

Посуд з-під виділень

1,5

2,0

2,5

60

45

20

Замочування

Технологічне обладнання, інструментарій та ємності для харчової, косметичної та фармацевтичної промисловості з різних матеріалів, дитячі кувези

1,0

1,5

2,0

3,0

60

45

20

5

Протирання  або зрошення

Кувези; пристосування наркознодихальної апаратури (в т.ч. дихальні контури, мішки) і анестезіологічного обладнання; датчики УЗД

1,0

1,5

2,0

3,0

60

45

20

5

Протирання  або занурення

Контейнери для сміття, сміттєпроводи

1,0

1,5

60

45

Протирання  або зрошення

Іграшки, спортивний інвентар, засоби особистої гігієни (з пластмаси, гуми, металу)

1,0

1,5

2,0

60

45

30

Протирання  або зрошення

Медичні відходи з текстильних матеріалів (ватні або марлеві тампони, марля, бинти, одяг персоналу тощо); ВМП одноразового застосування; контейнери для збору і видалення неінфікованих/інфікованих медичних відходів

1,5

2,0

2,5

60

45

20

Замочування або занурення

Гумові килимки, взуття гумове або пластикове

1,0

1,5

2,0

60

45

30

Протирання  або занурення

 

Таблиця 7. Режими дезінфекції розчинами засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  при туберкульозі

  

Об'єкт знезараження

Концентрація робочого розчину, %

Експозиція, хв.

Спосіб дезінфекції

Поверхні в приміщеннях (підлога, стіни, жорстка меблі), прилади, обладнання; санітарний транспорт; транспорт для перевезення харчових продуктів

2,0

2,5

3,0

60

40

15

Протирання або зрошення

Предмети догляду за хворими

2,0

2,5

3,0

60

40

20

Протирання або занурення

Інструменти ті інші вироби медичного призначення (стоматологічні, манікюрні, педікюрні, косметичні тощо)

2,0

2,5

3,0

60

40

20

Занурення

Посуд (лабораторний, аптечний) предмети для миття посуду

2,0

2,5

3,0

60

40

15

Занурення

Столовий посуд

-  без залишків їжі

1,5

2,0

60

45

Занурення

 

 

 

- з залишками їжі

2,0

2,5

60

40

 

Санітарно-технічне обладнання (ванни, раковини, унітази, душові та ін.), чаші басейнів

2,0

2,5

3,0

60

40

20

Протирання або зрошення

Прибиральний матеріал і ганчір'я

2,0

2,5

3,0

60

40

15

Протирання або занурення

Білизна, 

- не забруднена 

 

1,5

2,0

2,0

2,5

60

45

60

40

Замочування

- забруднена біологічними 

 

Біологічні виділення

2,0

2,5

3,0

60

40

20

Заливають розчином у співвідношенні об’єму розчину до виділень 2:1

Посуд з-під виділень

2,0

2,5

3,0

60

40

20

Замочування

Технологічне обладнання, інструментарій та ємності для харчової, косметичної та фармацевтичної промисловості з різних матеріалів, дитячі кувези

2,0

2,5

3,0

60

40

15

Протирання  або зрошення

Кувези; пристосування наркознодихальної апаратури (в т.ч. дихальні контури, мішки) і анестезіологічного обладнання; датчики УЗД

2,0

2,5

3,0

60

40

15

Протирання  або занурення

Контейнери для сміття, сміттєпроводи

2,0

2,5

60

40

Протирання  або зрошення

Іграшки, спортивний інвентар, засоби особистої гігієни (з пластмаси, гуми, металу)

2,0

2,5

3,0

60

40

15

Протирання  або зрошення

Медичні відходи з текстильних матеріалів (ватні або марлеві тампони, марля, бинти, одяг персоналу тощо); ВМП одноразового застосування; контейнери для збору і видалення неінфікованих/інфікованих медичних відходів

2,0

2,5

3,0

60

40

20

Замочування або занурення

Гумові килимки, взуття гумове або пластикове

2,0

2,5

3,0

60

40

15

Протирання  або занурення

Таблиця 8. Режими дезінфекції об'єктів засобом «Санідм-НУК» при проведенні генеральних прибирань в лікувально-профілактичних та інших установах 

Профіль  підприємств

Концентрація робочого розчину, %

Час знезараження, хв

Спосіб знезараження

Дитячі  установи

0,5

1,5

60

45

Протирання або зрошення

Операційні блоки, перев'язувальні, процедурні, маніпуляційні кабінети, клінічні лабораторії, відділення стерилізацій хірургічних, гінекологічних, урологічних, стоматологічних відділень і стаціонарів, пологові зали акушерських стаціонарів

1,0

1,5

2,0

60

45

20

Протирання або зрошення

Палатні відділення, кабінети функціональної діагностики, фізіотерапії та ін. в ЛПУ будь-якого профілю (окрім інфекційного)

1,0

1,5

2,0

60

45

20

Протирання  або зрошення

Протитуберкульозні лікувальнопрофілактичні установи

2,0

2,5

60

30

Протирання або зрошення

Шкірно-венерологічні лікувальнопрофілактичні установи

1,5

2,0

60

45

Протирання  або зрошення

 3.6.Застосування засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  на підприємствах харчової промисловості.

3.6.1.«ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  можна використовувати на поверхнях і обладнанні підприємствхарчової галузі (молоко-, м'ясо-, рибопереробних, хлібопекарських і кондитерських, пивобезалкогольних, масложирових та ін., підприємствах громадського харчування і торгівлі, продовольчих ринках).

3.6.2.Робочі розчини дез.засобу застосовують для дезінфекції поверхонь приміщень, жорсткої меблів технологічного і ємнісного обладнання, тари, транспорту, посуду, санітарно-технічного обладнання та ін. способами циркуляції, протирання, зрошення або замочування.

3.6.3.Режим дезінфекції на підприємствах м'ясної і рибної промисловості:

концентрація робочого розчину - 0,25% при експозиції - 15 хв.

3.6.4.Режим дезінфекції на підприємствах молочної та масложирової промисловості, з виробництва морозива, пивобезалкогольних напоїв, лікеро-горілчаної хлібопекарської, кондитерської, плодоовочевої, консервної промисловості, торгівлі, громадського харчування, на ринках, харчоблоках - концентрація робочого розчину - 0,1% при експозиції 15 хв.

3.6.5.Санітарну (профілактичну) дезінфекцію будь якого обладнання здійснюють згідно з таб. 9. При заключній дезінфекції використовують 1,0% - 60 хв. або 2,0% - 30 хв.

3.6.6.При наявності контамінації пліснявою, дріжджоподібними грибами поверхонь і устаткування, уражені ділянки спочатку механічно очищають від цвілі, потім протирають ганчір'ям, змоченим в 15.0%, або зрошують з апаратури типу «Квазар» з розрахунку 150 мл/м². Час дезінфекційної витримки після обробки 20 хвилин. 

3.6.7.Перед дезінфекцією робочим розчином ємнісне і технологічне обладнання, промити і знежирити за допомогою дозволених до застосування розчинів миючих засобів, обполоснути водою.

3.6.8.Дезінфікувати технологічне обладнання, по можливості, в розібраному вигляді, промивати протягом 3-5 хвилин з метою видалення залишкових кількостей дезінфекційного засобу. Поверхні приміщень і жорсткої меблів дезінфікувати після очищення від видимих забруднень і ополіскування з метою видалення залишків мийних засобів. 

3.6.9.Дезінфекцію дрібного інвентарю, тари проводити в ємностях з робочим розчином дез.засобу методом занурення після проведення очищення від видимих забруднень і ополіскування з метою видалення залишків мийних засобів.

3.6.10.Після проведення дезінфекції дрібний інвентар, тару прополоскати проточною питною водою протягом 3-5 хвилин.

Витрата робочого розчину дез.засобу при протиранні – 100 мл/м², при зрошенні 150мл/м².

  Таблиця 9. Режими санітарної (профілактичної) дезінфекції розчинами засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK») на підприємствах харчової промисловості 

Об'єкт знезараження

Концентрація робочого розчину*, %

Експозиція, хв.

Спосіб дезінфекції

Поверхні в приміщеннях (підлога, стіни, жорстка меблі), санітарний транспорт; транспорт для перевезення харчових продуктів

0,25 - 0,5

Не менш 15

Протирання або зрошення

Технологічні поверхні (обробні дошки, обвалочні дошки та ін.)

0,25 - 0,5

Не менш 15

Протирання або зрошення

Ємності у виробництві

0,25

Не менш 15

Занурення або зрошення

Технологічне обладнання, інструментарій з різних матеріалів

0,25

Не менш 15

Протирання або зрошення.

Рециркуляція розчину в СІП системі.

Знімні деталі машин, дрібний інвентар, бідони, скляна тара та ін.

0,25 - 0,4

Не менш 15

Повне занурення, або рециркуляція розчину.

Торговельне, механічне обладнання та апаратура, ваги, прилавки, вітрини,торгові агрегати (у тому числі холодильних агрегатів).

0,1 - 0,3

Не менш 15

Зрошення, розпилення або протирання. 

Прибиральний матеріал і ганчір'я

0,25 - 0,5

Не менш 15

Протирання або занурення

 *Рекомендована температура обробки - 18-20 0С

 4 ЗАСТЕРЕЖНІ ЗАХОДИ ПРИ РОБОТІ  ІЗ  ЗАСОБОМ 

 4.1. Необхідні засоби захисту шкіри, органів дихання та очей при роботі із засобом. Персонал, який виконує роботи із засобом «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK») , має бути забезпечений індивідуальними засобами захисту шкіри, очей та органів дихання: фартух із прогумованої тканини, гумові рукавички, спеціальне взуття, окуляри.

4.2. Загальні застереження при роботі із засобом. До роботи із засобом «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  не допускаються особи віком молодше 18 років, вагітні жінки та жінки, що годують немовлят. До роботи з дезінфекційним засобом тимчасово не допускаються особи, які мають ушкодження шкіри у вигляді подряпин, ран та подразнення на відкритих частинах тіла, які доступні для дії дезінфекційних засобів або їх робочих розчинів.

До роботи із засобом допускають осіб, які не мають протипоказань за станом здоров'я і пройшли відповідний інструктаж щодо виробничих обов'язків, техніки безпеки та надання першої допомоги при випадкових отруєннях.

Слід уникати попадання засобу на шкіру, в очі та у шлунок.

Під час проведення всіх робіт з дезінфекції слід дотримуватись правил особистої гігієни, забороняється палити, пити і вживати їжу. Після роботи обличчя і руки слід вимити з милом водою.

Дозволяється проведення поточної дезінфекції об’єктів у присутності хворих та осіб (окрім дітей), безпосередньо не причетних до проведення дезінфекційних заходів. 

 4.3. Застережні заходи при приготуванні робочих розчинів. 

Приготування робочих розчинів та застосування засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)   потребує використання індивідуальних засобів захисту шкіри, органів дихання та очей - халат, шапочка, фартух із прогумованої тканини, гумові рукавички, спеціальне взуття згідно ГОСТ 12.4.103 та ГОСТ 2-Ю 10, захисні окуляри типу ПО-2, ПО-3 чи моноблок, респіратор типу РПГ-67 або РУ-60 М з патроном марки “В” чи «Пелюстка». Роботи, пов'язані із приготуванням робочих розчинів засобу, потрібно виконувати в провітрюваних приміщеннях, забезпечених водою і каналізацією.

4.4. Застережні заходи в умовах застосування засобу для обробки окремих об’єктів. 

При проведенні дезінфекції методами замочування та протирання використовують засоби індивідуального захисту шкіри   та  очей.   Замочування білизни, посуду, предметів догляду хворих, інших предметів і виробів медичного призначення проводять в окремих приміщеннях, обладнаних припливно-витяжною вентиляцією.

Емальовані (без пошкодження емалі) або пластмасові ємності для замочування білизни, іграшок, посуду і виробів медичного призначення під час проведення дезінфекції повинні бути з щільно закритими кришками. 

 4.5. Методи знешкодження засобу. При вичерпанні терміну придатності засіб розбавляють великою кількістю води та направляють на утилізацію. У випадку розливання засобу його необхідно нейтралізувати 3% розчином соди та змити великою кількістю води або адсорбувати негорючими матеріалами (пісок, силікагель), після цього направити на утилізацію. Не допускати попадання нерозбавленого засобу до ґрунту, поверхневих вод та у каналізаційну систему. 

Прибирання засобу проводять з використанням засобів особистої безпеки.

  ЗАХОДИ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ОТРУЄННІ.

5.1.  Ознаки  гострого  отруєння.  Гостре подразнення органів дихання (сухість першіння в горлі, кашель), слизової оболонки ока (сльозотеча, почервоніння в очах, різь).

5.2. Заходи першої допомоги при гострому (респіраторному) отруєнні. При появі ознак гострого отруєння потерпілого треба вивести на свіже повітря або в добре провітрюване приміщення, рот та носоглотку прополоскати водою, забезпечити спокій, тепло, звільнити від тісного одягу; дати тепле молоко з содою або лужну мінеральну воду; при необхідності звернутися до лікаря.

5.3. Заходи першої допомоги при попаданні засобу в очі. При попаданні засобу в очі необхідно негайно промити очі під струменем проточної води протягом 10-15 хвилин; при необхідності звернутися до лікаря.

5.4. Заходи першої допомоги при попаданні засобу на шкіру. При попаданні засобу на шкіру його необхідно негайно змити великою кількістю води з милом. При попаданні засобу на робочий одяг, потрібно його негайно зняти, ділянку шкіри під одягом промити великою кількістю води, робочий одяг випрати перед наступним використанням.

5.5.  Заходи першої допомоги при попаданні засобу до шлунку. При попаданні засобу та робочих розчинів засобу в шлунок дати випити кілька склянок води або речовини, що містить білок. Блювання не викликати! Звернутися до лікаря.

 6   ПАКУВАННЯ. ТРАНСПОРТУВАННЯ. ЗБЕРІГАННЯ.

6.1. Пакування засобу. Засіб «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK»)  упаковують у пластмасові каністри  об’ємом 5 л, 10 л. Можливе інше фасування за згодою з виробником.

6.2. Умови транспортування. Засіб транспортують у заводській упаковці виробника автомобільним або залізничним транспортом у відповідності до правил перевезення небезпечних вантажів. 

6.3.Термін та умови зберігання. Термін придатності засобу 1 рік від дати виготовлення при дотриманні умов транспортування. Зберігають у щільно закритій ємності виробника на складах, що опалюються та вентилюються, в сховищах з кондиціюванням, при температурі від 0 до 25 С при відносній вологості не більше 80%, окремо від харчових продуктів і ліків, в місцях недоступних для дітей.

  1.   КОНТРОЛЮ РОБОЧИХ РОЗЧИНІВ ЗАСОБУ «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK») 

7.1. Перелік показників, які підлягають визначенню.

За фізико-хімічними показниками якості дезінфекційний засіб «ЕКЛІН-НУК»(«ECLEAN-NUK»)   має відповідати параметрам, наведеним в таблиці  10.

 Таблиця 10 – Показники якості дезінфекційного засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK») . 

Назва показника

Нормативні показники

1

Зовнішній вигляд, колір

Безбарвна чи жовтувата рідина. Допускається слабке помутніння.

2

Запах

Цитрусовий. Допускається присутність запаху компонентів, що входять до

складу засобу

3

Показник концентрації водневих іонів (рН) з масовою часткою засобу 1,0%

2,5 – 4,5 

4

Густина, г/см3

1,050 – 1,150

5

Масова частка пероксиду водню, % не менше

6,0

6

Масова частка надоцтової кислоти, % не менше

3,0

7

Масова частка оцтової кислоти, % не більше

30,0

 4.1.  Методи визначення встановлених показників

4.1.1.  Зовнішній вигляд визначається візуально переглядом проби засобу у кількості 20-30 см у склянці В-1 (2)-50 за ГОСТ 25336 на тлі білого паперу у минаючому або відбитому денному світлі або у світлі електричної лампи.

4.1.2.  Залах засобу визначають органолептично при температурі 20±2 °С із використанням смужки цупкого паперу розміром 10 мм па 160 мм, яку змочують у розчині засобу на довжину 30 мм.

4.1.3.  Визначення рН розчину з масовою часткою 1,0 % проводять за ГОСТ 22567.5.

4.1.4.  Визначення щільності проводять за ГОСТ  18995.1. 7.2.5. Визначення масової частки пероксиду.

 7.2.5.1. Матеріали і реактиви.

                  Ваги лабораторні високого класу точності з найменшою межею

зважування 0,5 г і похибкою, що допускається (±0,0001) г згідно з ГОСТ 24304. Піпетки ємністю 25,0 та 20,0 см  2 класу точності за ГОСТ 292271.

 Колби Кн-1-250-24/29 ТС, 2-250-34 ТСХ об'ємом 250см³ згідно з ГОСТ 25633. Вода дистильована згідно з ГОСТ 6709.

Кислота сірчана згідно з ГОСТ 4204, розведена водою у співвідношенні 1:4 (за об'ємом).

                    Калію перманганат згідно з ГОСТ 20490, розчин концентрації 0,1 Н.

 7.2.1.2. Проведення аналізу.

1 мл засобу зважують з похибкою, що не перевищує 0,0002 г, і поміщають у конічну колбу (з притертою пробкою) ємністю 250 см, додають 25см³ дистильованої води, 20см³ розчину сірчаної кислоти і титрують розчином перманганату калію до рожевого забарвлення, яке не зникає протягом хвилини.

Одночасно проводять контрольний дослід у тих самих умовах і з тією ж кількістю реактиву, але без аналізованого продукту.

7.2.1.3. Опрацювання результатів

Масову частку пероксиду водню (X) у відсотках вираховують за формулою:

  де V і V1 - об'єми точно 0,1 Н розчину перманганату калію, витрачені

відповідно на титрування аналізує мого та контрольного розчинів, см³;

0,0017 - маса пероксиду водню, що відповідає 1 см³ розчину перманганату калію з концентрацією точно 0,1 моль/дм³, г; m – маса наважки в грамах, взятої для аналізу; 100 - фактор перерахунку результату у відсотках.

 За результат аналізу приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних вимірювань, абсолютне значення розбіжності між якими не перевищує значення допустимої розбіжності, що дорівнює 0,1%.

Межа допустимого значення абсолютної сумарної похибки результату аналізу +0,3% за довірчої ймовірності Р=0,95.

Допускається використання іншого обладнання, інших засобів виміру і лабораторного посуду з аналогічними або більш високими метрологічними характеристиками.

 7.3. Метод визначення концентрації робочого розчину засобу «ЕКЛІН-НУК» («ECLEAN-NUK») 

Визначення концентрації робочого розчину засобу здійснюється за фактичним змістом суміші оцтової та надоцтової кислот.

Для цього 50 см³ робочого розчину засобу поміщають в конічну колбу, додають 3-4 краплі розчину фенолфталеїну і титрують 0,1 н розчином гідроксиду натрію (NaOH) до появи малиновою забарвлення. Масову частку засобу в робочому розчині (Х), %, обчислюють за формулою:

 V 0,2273

Х100%

                                                                                                                            

V де V - об'єм 0,1 н розчину гідроксиду натрію, витраченого на титрування, см³; V1 - об'єм проби робочого розчину миючого засобу, взятий на титрування, см³;

0,2273 - маса суміші кислот, відповідна 1,0 см³ 0,1 н розчину гідроксиду натрію, р.